Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αδιαμφισβήτητα καίριο ζήτημα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για δραστικές αλλαγές, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Η αντιμετώπιση της κρίσης φέρει, φυσικά, και οικονομικό κόστος, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά δαπάνη 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Προθυμία για θυσία: Μια αχτίδα ελπίδας

Παρότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βαραίνει πρωτίστως τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες, μια ενθαρρυντική έρευνα έρχεται να φέρει στο φως μια αχτίδα ελπίδας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για Χρηματοοικονομική Έρευνα SAFE στη Φρανκφούρτη και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με ανθρώπους σε 125 χώρες. Σε όλες εκτός από 11 χώρες, η πλειοψηφία των ατόμων δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένη να διαθέσει ένα μέρος του εισοδήματός τους για να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερέβη το 70%.

Η εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών

Αξίζει, ωστόσο, να σταθούμε σε μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, μόλις το 48% των πολιτών είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν, με την προθυμία αυτή να αγγίζει την 9η χαμηλότερη θέση στον κόσμο. Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Νέα Ζηλανδία παρουσιάζουν επίσης δισταγμό.

Ποιοί οι λόγοι για τον δισταγμό;

Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι που οι πολίτες στις πλούσιες χώρες εμφανίζονται διστακτικοί; Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το υψηλό κόστος προσαρμογής στις νέες συνθήκες, η αντίληψη για δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά και η ύπαρξη πόρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων, φαίνεται να λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες.

Χώρες με υψηλή προθυμία θυσίας

Στον αντίποδα, εντοπίζουμε χώρες με υψηλή προθυμία θυσίας, όπως η Μιανμάρ (92,8%), το Ουζμπεκιστάν (91,6%) και η Μογγολία (89,6%).

Κοινωνικοί κανόνες υπέρ του κλίματος

Το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού υποστηρίζει «κοινωνικούς κανόνες υπέρ του κλίματος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πολίτες της χώρας τους οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται δυσπιστία σχετικά με το πόσο πραγματικά κάνουν οι άλλοι για να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Η λανθασμένη αντίληψη για την απροθυμία των υπολοίπων βλάπτει, εν τέλει, τη συλλογική προσπάθεια.

Ποιές 10 χώρες διστάζουν περισσότερο;

Αίγυπτος (30,5%)
Ισραήλ (37,3%)
Λιθουανία (40,6%)
Ρωσία (41,0%)
Καζακστάν (45,0%)
Νέα Ζηλανδία (46,4%)
Πακιστάν (47,4%)
Ηνωμένο Βασίλειο (47,6%)
Ηνωμένες Πολιτείες (48,1%)
Καναδάς (48,7%)

Ποιές 10 χώρες είναι περισσότερο πρόθυμες;

Μιανμάρ (92,8%)
Ουζμπεκιστάν (91,6%)
Μογγολία (89,6%)
Καμπότζη (87,4%)
Μάλι (85,9%)
Παραγουάη (85,8%)
Λάος (85,3%)
Μαυρίκιος (85,1%)
Βενεζουέλα (85,0%)
Βολιβία (84,6%)

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια