Tί συμβαίνει όμως με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο οποίος είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών; Τα οφέλη του ηλεκτρικού φωτός είναι αναμφίβολα τεράστια, αλλά η υπερβολική χρήση του, όπως και με το πλαστικό, έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Για πολλές οργανώσεις, ειδικούς και επιστήμονες, η φωτορύπανση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση του τεχνητού φωτός εξωτερικού χώρου προκαλεί σημαντικά προβλήματα, επηρεάζοντας την ανθρώπινη υγεία, την άγρια ζωή και το περιβάλλον συνολικά. Είναι ένα ζήτημα που δε γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και συναντάται σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου, με την πλέον επιβαρυμένη παγκοσμίως να είναι η Σιγκαπούρη. Το ζήτημα της φωτορύπανσης έχει απασχολήσει έντονα και την αστρονομική κοινότητα, καθώς ο πιο φωτεινός νυχτερινός ουρανός δημιουργεί προβλήματα στη θέαση ουράνιων αντικειμένων.
Μια μελέτη στα δεδομένα των 12 τελευταίων χρόνων που δημοσιεύτηκε δημιουργεί ακόμα πιο έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός από το 2011 με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6%. Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κάποιος και οι ίδιοι οι επιστήμονες από τα δορυφορικά δεδομένα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους. Και καθώς ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός λόγω της φωτορύπανσης, το φως των αστεριών γίνεται ακόμα πιο αμυδρό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφεραν: σε μια τοποθεσία που ήταν ορατά 250 αστέρια το 2011, τώρα πλέον ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 100.
Για τους επιστήμονες μια σημαντική παράμετρος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη θεαματική αύξηση της φωτορύπανσης είναι η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας LED, την οποία χρησιμοποιούμε περίπου στο 50% του γενικού εξωτερικού φωτισμού. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία LED παράγει περισσότερο φως για την ίδια ποσότητα ενέργειας, ο άνθρωπος τείνει να τη χρησιμοποιεί περισσότερο. Ο ένοχος δηλαδή δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά η υπερβολική χρήση που κάνει ο άνθρωπος.
Το πιο σημαντικό μήνυμα της μελέτης προς την επιστημονική κοινότητα είναι ότι η φωτορύπανση αυξάνεται, παρά τα αντίμετρα που φέρεται να εφαρμόζονται για τον περιορισμό της. «Πρέπει να αυξηθεί πολύ η ευαισθητοποίηση και να γίνει αντιληπτό ότι το τεχνητό φως τη νύχτα όχι μόνο δεν είναι πάντα ένα θετικό πράγμα, αλλά και ένας σημαντικός ρυπαντής του περιβάλλοντός μας» σημείωσαν.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.