Το μεγαλύτερο ποσοστό της περιβαλλοντικής ρύπανσης στον πλανήτη μας προέρχεται από τον άνθρωπο και τις εφευρέσεις του. Το αυτοκίνητο και τα περισσότερα μεταφορικά μέσα ή το πλαστικό είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα της δραστηριότητας του ανθρώπου που έχει επιβαρύνει την ποιότητα του περιβάλλοντος της Γης.

Tί συμβαίνει όμως με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο οποίος είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών; Τα οφέλη του ηλεκτρικού φωτός είναι αναμφίβολα τεράστια, αλλά η υπερβολική χρήση του, όπως και με το πλαστικό, έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Για πολλές οργανώσεις, ειδικούς και επιστήμονες, η φωτορύπανση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση του τεχνητού φωτός εξωτερικού χώρου προκαλεί σημαντικά προβλήματα, επηρεάζοντας την ανθρώπινη υγεία, την άγρια ζωή και το περιβάλλον συνολικά. Είναι ένα ζήτημα που δε γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και συναντάται σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου, με την πλέον επιβαρυμένη παγκοσμίως να είναι η Σιγκαπούρη. Το ζήτημα της φωτορύπανσης έχει απασχολήσει έντονα και την αστρονομική κοινότητα, καθώς ο πιο φωτεινός νυχτερινός ουρανός δημιουργεί προβλήματα στη θέαση ουράνιων αντικειμένων.

Μια μελέτη στα δεδομένα των 12 τελευταίων χρόνων που δημοσιεύτηκε δημιουργεί ακόμα πιο έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός από το 2011 με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6%. Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κάποιος και οι ίδιοι οι επιστήμονες από τα δορυφορικά δεδομένα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους. Και καθώς ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός λόγω της φωτορύπανσης, το φως των αστεριών γίνεται ακόμα πιο αμυδρό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφεραν: σε μια τοποθεσία που ήταν ορατά 250 αστέρια το 2011, τώρα πλέον ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 100.

Για τους επιστήμονες μια σημαντική παράμετρος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη θεαματική αύξηση της φωτορύπανσης είναι η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας LED, την οποία χρησιμοποιούμε περίπου στο 50% του γενικού εξωτερικού φωτισμού. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία LED παράγει περισσότερο φως για την ίδια ποσότητα ενέργειας, ο άνθρωπος τείνει να τη χρησιμοποιεί περισσότερο. Ο ένοχος δηλαδή δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά η υπερβολική χρήση που κάνει ο άνθρωπος.

Το πιο σημαντικό μήνυμα της μελέτης προς την επιστημονική κοινότητα είναι ότι η φωτορύπανση αυξάνεται, παρά τα αντίμετρα που φέρεται να εφαρμόζονται για τον περιορισμό της. «Πρέπει να αυξηθεί πολύ η ευαισθητοποίηση και να γίνει αντιληπτό ότι το τεχνητό φως τη νύχτα όχι μόνο δεν είναι πάντα ένα θετικό πράγμα, αλλά και ένας σημαντικός ρυπαντής του περιβάλλοντός μας» σημείωσαν.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια