Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος πλανήτης για τη συντήρηση ζωής, καθώς η θερμοκρασία και το φυσικό του τοπίο, δεν είναι τα κατάλληλα. Επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν για να γίνει βιώσιμος από τον άνθρωπο.

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οξυγόνου, καθώς είναι το πιο απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση. Εκτός αυτού όμως, χρησιμεύει και σαν καύσιμο για τους πυραύλους και τα οχήματα από τον πλανήτη.

Τα τελευταία ρομπότ που στείλαμε στον Κόκκινο Πλανήτη μας έχουν δώσει πολλές πληροφορίες, μέσα από πειράματα και έρευνες που πραγματοποίησαν. Μερικά από αυτά ήταν για να βρουν τρόπους παραγωγής οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς είναι μια λύση πιο βιώσιμη από την απλή μεταφορά οξυγόνου από τη Γη.

Μια ομάδα από την Κίνα δημοσίευσε στο "Nature Synthesis" τα αποτελέσματα έρευνας, που οδήγησε στην ανακάλυψη μεθόδου παραγωγής οξυγόνου με υλικά που βρίσκουμε τον Άρη. Τη δημοσίευση μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Το μεγάλο ατού της ομάδας όμως, ήταν ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που ο σκοπός του είναι να πραγματοποιεί χημικές έρευνες. Με χρήση δειγμάτων από μετεωρίτες που έφτασαν στη Γη από τον Άρη, κατάφερε να σχεδιάσει μαζί με τους επιστήμονες, τη διαδικασία παραγωγής οξυγόνου. Τα δείγματα είναι κομμάτια του Άρη, που έφτασαν στην Γη μετά από την αποκόλλησή τους, λόγω μεγάλων αστεροειδών που χτύπησαν τον Κόκκινο Πλανήτη. Τα πετρώματα αυτά μετά το μεγάλο τους ταξίδι, έφτασαν στη Γη και εντοπίστηκαν 
είτε από ιδιώτες που τα παρέδωσαν στους επιστήμονες, είτε από ερευνητικές αποστολές αναζήτησης μετεωριτών, όπως αυτές που οργανώνονται στην Ανταρκτική που αποτελεί ιδανικό τόπο ανακάλυψης μετεωριτών.

Η επιτυχία της μεθόδου βασίζεται στο γεγονός πως ο Άρης διαθέτει σημαντικές ποσότητες νερού σε μορφή πάγου, στο υπέδαφός του. Το νερό ως γνωστόν αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο, με τη διαδικασία διάσπασής του να είναι πλήρως γνωστή. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται ουσίες που δρουν ως καταλύτες, δημιουργώντας τις απαραίτητες αντιδράσεις για τη διάσπαση σε οξυγόνο και αέριο υδρογόνο.

Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έκανε πειράματα με περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια μόρια, από 6 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν στους μετεωρίτες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν σίδηρος, νικέλιο, αλουμίνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Το ρομπότ έκανε πειράματα επί 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Κατάφερε να συνθέσει και να εξετάσει 245 από αυτά τα διαφορετικά μόρια. Στην περίπτωση που γινόταν χωρίς το ρομπότ, θα χρειαζόντουσαν περίπου 2000 χρόνια για να βρεθούν οι καλύτερη καταλύτες για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν τη διαστημική εξερεύνηση. Όταν τελικά είδαμε ότι οι καταλύτες που κατασκευάζει το ρομπότ μπορούσαν πραγματικά να παράγουν οξυγόνο διασπώντας τα μόρια του νερού, ένιωσα ότι το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα. Άρχισα ακόμη και να φαντάζομαι ότι εγώ ο ίδιος θα ζω στον Άρη στο μέλλον» αναφέρει ο Τζουν Τζιάνγκ επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, εκ των επικεφαλής της έρευνας.



Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια