Μια πρόσφατη υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη οδήγησε στο σχηματισμό ενός νέου νησιού στα ανοικτά των ακτών του νησιού Ίβο Τζίμα, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, ανακοίνωσαν Ιάπωνες ερευνητές. Το νέο νησί είναι πλέον μέρος του συμπλέγματος των νησιών Ογκασαβάρα (Ogasawara) και αποτελείται κυρίως από βραχώδεις μάζες που σχηματίστηκαν βόρεια του τόπου της έκρηξης.

Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα εάν συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Αν και οι εκρήξεις σημειώθηκαν μόνο στο νοτιότερο άκρο του Ίβο Τζίμα (Iwo-Jima), αρκετοί βράχοι συσσωρεύτηκαν και βόρεια του σημείου της έκρηξης, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα στρογγυλό νησί με διάμετρο περίπου 100 μέτρα. Τα νερά γύρω από το νέο νησί αποχρωματίστηκαν και γέμισαν με ελαφρόπετρα, έναν τύπο εξαιρετικά πορώδους πετρώματος που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Οι βράχοι στο νησί σχημάτισαν ένα ομόκεντρο μοτίβο, ωστόσο, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο κρατήρα στην επιφάνεια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην περιοχή αυτή. Οι φρεατικές εκρήξεις, όπως είναι γνωστά αυτά τα φαινόμενα, δημιουργούνται όταν το καυτό μάγμα συναντήσει ένα θύλακα νερού, επιφανειακό ή υπόγειο. Η ακραία θερμοκρασία του μάγματος, η οποία κυμαίνεται από 500 μέχρι 1.170 °C προκαλεί σχεδόν ακαριαία εξάτμιση του νερού, η οποία οδηγεί σε μία έκρηξη ατμού, νερού, τέφρας, βράχων και ηφαιστειακών βομβών. Κάτω από το νερό, το ηφαιστειακό υλικό που αναβλύζει από τον πυθμένα της θάλασσας στερεοποιείται αμέσως.

Στις 21 Οκτωβρίου 2023 άρχισαν να σημειώνονται ηφαιστειακές δονήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την έκρηξη. Σύμφωνα με τον Σέτσουγια Νακάντα, ομότιμο καθηγητή ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το μάγμα εκρήγνυται κάτω από το νερό γύρω από το Ίβο Τζίμα εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να στερεοποιείται κάτω από την επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έκρηξης στη νοτιοανατολική ακτή του Ίβο Τζίμα τον Ιούλιο του 2022, το μάγμα εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά μαζί με φρεατικές εκρήξεις τέφρας και ατμού.

«Το σημείο της έκρηξης είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο που του 2022 και υποδηλώνει την επανάληψη της δραστηριότητας του μάγματος στο Ίβο Τζίμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η τελευταία έκρηξη, αλλά το νέο νησί θα μπορούσε να συγχωνευθεί με το Ίβο Τζίμα, δήλωσε ο Νακάντα.



Πηγή: ertnews.gr - livescience.com - japantimes.co.jpClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια