Το ρεκόρ ταχύτητας για μετάδοση δεδομένων, με χρήση μίας μόνο πηγής φωτός και ενός μόνο οπτικού ολοκληρωμένου κυκλώματος, καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά. Μηχανικοί πέτυχαν ταχύτητα μετάδοσης ίση με 1,84 petabit ανά δευτερόλεπτο (Pbit/s), μία τιμή που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της ανά δευτερόλεπτο παγκόσμιας κίνησης στο διαδίκτυο.


Είναι δύσκολο να φανούμε υπερβολικοί σχετικά με το πόσο γρήγορη είναι πραγματικά η ταχύτητα των 1,84 Pbit/s. Το internet στο σπίτι σας πιθανότατα «τρέχει» με μερικές εκατοντάδες megabit ανά δευτερόλεπτο ή, αν είστε τυχεροί, μπορεί να διαθέτετε σύνδεση του 1 gigabit ή ακόμα και των 10 gigabit – 1 petabit, όμως, σημαίνει ένα εκατομμύριο gigabit. Είναι περισσότερο από 20 φορές ταχύτερο του ESnet6, την επερχόμενη αναβάθμιση του επιστημονικού δικτύου “Energy Sciences Network”.

Ο Asbjørn Arvad Jørgensen από το “Technical University of Denmark” (DTU) και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ένα φωτονικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) - μια τεχνολογία που επιτρέπει την ενσωμάτωση οπτικών στοιχείων σε τσιπ υπολογιστών - για να διαιρέσουν μια ροή δεδομένων σε χιλιάδες ξεχωριστά κανάλια και να τα μεταδώσουν ταυτόχρονα σε μία απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων.

Αρχικά, η ομάδα χώρισε τη ροή των δεδομένων σε 37 τμήματα, καθένα από τα οποία στάλθηκε σε ξεχωριστό πυρήνα ενός καλωδίου οπτικών ινών. Στη συνέχεια, κάθε τμήμα μοιράστηκε σε 223 κανάλια διακριτών συχνοτήτων, δηλαδή σε μεμονωμένες φέτες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Φανταστείτε αυτό το μη συνεχές φάσμα ως μία χτένα, με κάθε «δόντι» της να αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές τις διακριτές συχνότητες. Η «χτένα συχνοτήτων» μεταδίδει τα δεδομένα σε διαφορετικά «χρώματα» ταυτόχρονα, χωρίς αυτά να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την χωρητικότητα κάθε πυρήνα.

Ο όγκος των δεδομένων στο πείραμα ήταν τόσο μεγάλος, ώστε να μην υπάρχει υπολογιστής ικανός να στείλει ή να λάβει τόσες πολλές πληροφορίες, τόσο γρήγορα. Έτσι, η ομάδα χρησιμοποίησε εικονικά δεδομένα, ελέγχοντας την έξοδο από ένα μόνο κανάλι κάθε φορά.

Η νέα ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων υπερβαίνει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 1,02 Pbit/s, το οποίο σημειώθηκε μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022). Στα μέσα του 2020, ένα οπτικό ολοκληρωμένο κύκλωμα, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη νέα μελέτη, είχε καταφέρει να φτάσει στα 44 terabit ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή είναι μόνο η αρχή. Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο για να αυξήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων του συστήματος, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό, στο μέλλον, μπορεί να φτάσει σε εκπληκτικές ταχύτητες έως και 100 Pbit/s.

«Η αιτία για αυτό είναι το ότι η λύση μας είναι επεκτάσιμη – και όσον αφορά στη δημιουργία πολλών συχνοτήτων, αλλά και όσον αφορά στον διαχωρισμό της χτένας συχνοτήτων σε πολλά χωρικά αντίγραφα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται οπτικά και χρησιμοποιούνται ως παράλληλες πηγές με τις οποίες μπορούμε να μεταδώσουμε δεδομένα.», εξηγεί ο καθηγητής Leif Katsuo Oxenløwe, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Και παρά το ότι τα αντίγραφα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν, είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τις ιδιότητες της χτένας, τις οποίες αξιοποιούμε για μία φασματικώς αποτελεσματική μετάδοση δεδομένων.»

Μπορεί οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα να είναι μεγαλύτερες (10,66 petabit ανά δευτερόλεπτο), επετεύχθησαν όμως με χρήση σύνθετου και ογκώδους εξοπλισμού. Το ρεκόρ της νέας αυτής έρευνας αφορά σε μετάδοση που χρησιμοποιεί ένα μόνο chip υπολογιστή ως πηγή φωτός. Η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία απλών, μεμονωμένων chip, τα οποία θα είναι σε θέση να στείλουν πολύ περισσότερα δεδομένα από τα υπάρχοντα μοντέλα, αυξάνοντας έτσι το εύρος ζώνης με παράλληλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια