Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουασάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πολιορκούν τη Βιέννη. Οι Τούρκοι κάνουν αρκετές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων, αλλά όλες είναι αποτυχημένες. Αποφασίζουν τότε να σκάψουν μια υπόγεια σήραγγα, αλλά ο αρτοποιός Άνταμ Σπιλ, που εργάζεται στο υπόγειο του καταστήματός του, ακούει τον θόρυβο και ειδοποιεί τον στρατό.
Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κύριοι της Βιέννης και οι αρτοποιοί γίνονται ήρωες. Για να γιορτάσουν τη νίκη, φτιάχνουν μια ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, που ήταν το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και την ονομάζουν «Χέρνχεν» (Hörnchen). Το προϊόν αυτό γρήγορα κερδίζει τους Βιεννέζους και γίνεται μέρος του πρωϊνού τους.
Περί το 1837, κάνει την εμφάνισή του στο Παρίσι, από τον Βιεννέζο εκδότη Άουγκουστ Τσανγκ (1807-1888), ο οποίος ανοίγει ένα αρτοποιείο με βιεννέζικες λιχουδιές. Το «χέρνχεν» γίνεται «κρουασάν» από τους Γάλλους αρτοποιούς που τελειοποιούν την συνταγή του και παρουσιάζουν νέες ποικιλίες.
Το αφράτο καλοψημένο κρουασάν κεντρίζει το ενδιαφέρον των Γάλλων και γίνεται καθημερινή πρωϊνή συνήθεια. Τον 20ο αιώνα και μέσω της γαλλικής κουζίνας, θα διαδοθεί σταδιακά σ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον γαλλικό προϊόν και να έχει ξεχαστεί η καταγωγή του.
Πηγή: sansimera.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.