Αν και η ντομάτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Ναταλία Κρούγκλοβα (Natalia Kruglova).
Η ίδια, αρχικά, επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να μαγειρεύουμε τις ντομάτες, αντί να τις καταναλώνουμε ωμές, εάν πάσχουμε από γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος και, στη συνέχεια, τονίζει ότι τα άτομα που έχουν αλλεργίες, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Έπειτα, η Κρούγκλοβα αναφέρει το εξής:
«Οι ντομάτες διεγείρουν την απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό, ενός χημικού μεσολαβητή αλλεργικών αντιδράσεων».
Μαγειρεμένες ή ωμές ντομάτες;
Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι πιο ευεργετικές από τις ωμές, επειδή περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η θερμική επεξεργασία μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Έτσι, η διατροφολόγος αναφέρει πως η καλύτερη επιλογή είναι να καταναλώνουμε ντομάτες και στις δύο μορφές τους.
Επιπλέον, η Κρούγκλοβα προσθέτει ότι οι σάλτσες με βάση την ντομάτα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς, επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, γλουταμινικού οξέος, νατρίου και μπαχαρικών.
Τέλος, η ειδικός υπογραμμίζει ότι δεν συνιστάται η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον όχι περισσότερο από 150-200 γραμμάρια.
Πηγή: sputniknews.gr - archyde.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.