Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έπαιξε αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η διαδικασία της Περεστρόικα που εφάρμοσε στην ΕΣΣΔ είχε θερμούς υποστηρικτές, αλλά και επικριτές. Η διαδικασία υψηλού επιπέδου συνομιλιών με τον Πρόεδρο Ρήγκαν ξεκίνησε το 1985 και κατέληξε στην πασίγνωστη φωτογραφία της συνυπογραφής της Συμφωνίας για την καταστροφή των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF Treaty), το Δεκέμβριο του 1987. Ο πρώην Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Οκτώβριο του 1990. Παραθέτουμε συνέντευξη που έδωσε στον Pavel Palazhchenko και τη Metta Spencer για λογαριασμό του World Beyond War.

Πώς δεχτήκατε την είδηση της πανδημίας;

Νομίζω πως δέχθηκα την είδηση με τον τρόπο που τη δέχθηκε και η πλειονότητα των ανθρώπων. Στην αρχή, είχαμε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ελεγχθεί και να εντοπιστεί. Τα πράγματα όμως πήραν μία πολύ διαφορετική τροπή και η επιδημία διαδόθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αποφάσεις και μέτρα δίχως προηγούμενο έγιναν απαραίτητα. Οι ηγέτες, οι πολίτες και οι διεθνείς οργανώσεις βρέθηκαν σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Όλο αυτό θα έπρεπε να αναλυθεί σε βάθος. Ωστόσο, προτεραιότητα τώρα είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να νικηθεί αυτός ο νέος εχθρός.

Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που λαμβάνονται στην παρούσα φάση;


Βασική φροντίδα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και να σωθούν ζωές. Υποθέτω ότι σήμερα τα μέτρα που λαμβάνονται βασίζονται στην επιστήμη και στις συμβουλές ικανών ειδικών. Για την ώρα, είναι πρακτικά ομόφωνοι στο θέμα του περιορισμού στο σπίτι που κρίνεται αναγκαίος. Είναι ένα πράγμα που οι αρχές και οι πολίτες πρέπει να αποδεχτούν. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη ευθύνη και η μεγαλύτερη πειθαρχία είναι ουσιαστικές. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα μπορούν να αποφευχθούν.

Είναι καιρός να πάρουμε ένα μάθημα; Συμφωνείτε με την άποψη που λέει ότι, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος;


Αυτό εξαρτάται για την ακρίβεια από τα μαθήματα που θα πάρουμε. Θυμάμαι από την πρόσφατη ιστορία τον τρόπο που επεξεργαστήκαμε το ζήτημα της πυρηνικής απειλής. Καταλάβαμε ότι επρόκειτο για τον κοινό μας εχθρό, μία απειλή για όλους εμάς και έτσι, οι ηγέτες των δύο εθνών, της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώσαμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν θα μπορούσε να έχει νικητή και δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί. Στο Ρέικιαβικ υπογράφτηκαν οι πρώτες συνθήκες μείωσης των πυρηνικών όπλων. Στις μέρες μας, το 85% αυτών των οπλοστασίων έχουν αφαιρεθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την οδό, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Με τους φίλους μου, του Φόρουμ των βραβείων Νόμπελ για την Ειρήνη, κάνουμε έκκληση εδώ και χρόνια για μία ριζική αναμόρφωση της πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα απόσπασμα την έκκλησής μας που υιοθετήθηκε το 2005:

«Η εστίαση στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και ο σεβασμός στη ζωή είναι οι βάσεις για την ανθρώπινη ασφάλεια. Οι υπερβολικές αμυντικές δαπάνες γεννούν ουσιαστικά ανασφάλεια. Δύο τομείς που η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατευθύνει τα κεφάλαιά της, είναι η εκπαίδευση και η υγεία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση, τόσο για την προστασία, όσο και την πρόληψη». Τί να προσθέσουμε σε όλα αυτά; Μόνο το όνομα αυτής της νέας φρικτής αρρώστιας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν ακούμε συζητήσεις παρά για όπλα, πυραύλους και αεροπορικά χτυπήματα. Αλλά δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στο παρόν ότι, οι πόλεμοι και η κούρσα των αμυντικών εξοπλισμών δεν μπορούν να λύσουν τα επίκαιρα παγκόσμια προβλήματα. Ο πόλεμος είναι μία ήττα, μία αποτυχία της πολιτικής! Αυτή η κοινή τραγωδία μας θυμίζει την επιπολαιότητα να προσπαθούμε να κρυφτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα, αγνοώντας τις απειλές τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σήμερα στον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να κρυφτεί.

Έτσι δεν θα διστάζω ποτέ να υπενθυμίζω ότι: οφείλουμε να αφοπλίσουμε τις παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη διεθνή πολιτική και την πολιτική σκέψη και να μεταφέρουμε τα κεφάλαια των στρατιωτικών στόχων σε σκοπούς που υπηρετούν την ανθρώπινη ασφάλεια. Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το σχέδιο της ασφάλειας. Πάνω από όλα, η ασφάλεια θα έπρεπε να σημαίνει παροχή τροφής και νερού, που είναι ήδη σπάνιο, ένα καθαρό περιβάλλον και κατά προτεραιότητα τη φροντίδα της υγείας των ανθρώπων.

Για να πετύχουμε την ανθρώπινη ασφάλεια, πρέπει να καταρτίσουμε στρατηγικές, να κάνουμε προετοιμασίες, να προγραμματίσουμε και να δημιουργήσουμε αποθέματα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η ευθύνη των εθνικών ηγετών σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύω ότι οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για μία επείγουσα περίοδο, που θα πρέπει να κρατήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι λιγότερο από το να αναθεωρηθεί το σύνολο του παγκόσμιου προγράμματος.

Αν μου επιτρέπετε, θα μπορούσα να σας ρωτήσω, τί άλλαξε για εσάς και για το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ;

Ναι βεβαίως, προσαρμοζόμαστε σε όλες τις απαιτήσεις και έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε από το σπίτι. Επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου μέσω τηλεφώνου, ενώ παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μία πλατφόρμα διαλόγου στο διαδίκτυο. Προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Μου ζητήθηκε να γράψω ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο για την αγγλική έκδοση του βιβλίου μου με τίτλο «Ποιά είναι τα σημερινά διακυβεύματα;» για να αναφερθώ στις νέες εξελίξεις. Αποδέχτηκα την πρόσκληση και εργάζομαι πάνω σε αυτό.

Πηγή: pressenza.comworldbeyondwar.org - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια