Το συριανό λουκούμι είναι το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν της Σύρου – δεν υπάρχει περίπτωση να περάσετε από το νησί και να μην το δοκιμάσετε!
Η ιστορία του τούρκικου λουκουμιού ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή, ο ζαχαροπλάστης Χατζή Μπεκίρ επινόησε το λουκούμι όταν άκουσε τον σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος, επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό.
Στη Σύρο τη γνώση του λουκουμιού έφεραν πρόσφυγες από τη Χίο. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού (του Σταματελάκη) εμφανίζεται το 1837. Η Σύρος ήταν γεμάτη βιοτεχνίες παρασκευής συριανού λουκουμιού τουλάχιστον ως το 1960, η καθεμιά από τις οποίες έφτιαχνε το δικό της προϊόν, το παρασκεύαζε και τo πουλούσε.
Η παραδοσιακή συνταγή έχει τρία μόλις βασικά συστατικά: νερό, ζάχαρη και άμυλο. Το συριανό λουκούμι θέλει μπακιρένιο καζάνι πάνω στη φωτιά, όπου ο λουκουμοποιός ανακατεύει συνεχώς το μείγμα μέχρι να ετοιμαστεί – από την εμπειρία του και μόνο γνωρίζει το πότε. Κατόπιν το απλώνει σε αλευρωμένη λαμαρίνα και το αφήνει στο εργαστήριο μέχρι την επομένη. Τότε μόνο, το βάζει στη λουκουμόσκονη (ζάχαρη άχνη), το κόβει σε μικρά κομμάτια και το συσκευάζει, ώστε να είναι έτοιμο προς πώληση.
Λέγεται πως είναι το νερό της Σύρου που κάνει το συριανό λουκούμι να ξεχωρίζει και μερικοί προσθέτουν και το κλίμα.
Ο επισκέπτης το θα βρει σε διάφορες γεύσεις: μαστίχα, τριαντάφυλλο, αμύγδαλο, φιστίκι, ινδική καρύδα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη κά.
Παλιότερα, οι εργάτες των εργοστασίων στη Σύρο, το έπαιρναν μαζί τους και για προσφάι, ενώ σήμερα το συριανό λουκούμι «συνοδεύει» κάθε εκδήλωση στη ζωή του νησιού.
Οι πιο γνωστές βιοτεχνίες λουκουμιού στη Σύρο είναι: Συκουτρής, Λειβαδάρας, Κορρές, Δεναξάς και Κανακάρης.
Γνωρίστε τες στα βίντεο που ακολουθούν...
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - sites.google.com/site/panpsysyr/
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.