Τα χόρτα ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό της μεσογειακής διατροφής. Τα χρειαζόμαστε για τις φυτικές τους ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των εντέρων και τον καθαρισμό τους από τις τοξίνες. Είναι θρεπτικά και μας προσφέρουν στο… πιάτο μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (B, C και προβιταμίνη A), ενώ κάποια ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα. Ίσως μάλιστα σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην φυτρώνουν σε τέτοια ποικιλία όπως στην Ελλάδα (πιθανόν λόγω κλίματος). Ξέρουμε όμως πώς πρέπει να τα βράζουμε, ώστε να μην χάνουν μεγάλη ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους;
Καθάρισμα και βράσιμο με τον σωστό τρόπο:
Αφού πρώτα τα καθαρίσεις καλά με άφθονο κρύο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνεις να βράσουν τη λιγότερη δυνατή ώρα και με το λιγότερο δυνατό νερό, προκειμένου να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είναι πολύ τρυφερά, προσέχεις να μην βράσουν υπερβολικά και γίνουν γλοιώδη.
Με πολύ νερό μπορείς να βράσεις μόνο τα πικρά χόρτα, αν θέλεις να ξεπικρίσουν, και τα τρυφερά (π.χ. βλίτα, βρούβες) για να διατηρήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αλλά να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων.
Η χύτρα ταχύτητας επίσης ενδείκνυται για τα χόρτα.
Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα, καλύτερα να τα στραγγίσεις και να τα φυλάξεις σκεπασμένα σε ένα βαθύ πιάτο. Μην τα αφήνεις μέσα στο νερό, γιατί θα ξεπλυθούν από όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους.
Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.