Περίπου 13 φορές κάθε εκατό χρόνια, ο μικρότερος του ηλιακού συστήματος και πλησιέστερος στον ήλιο πλανήτης Ερμής, περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο στα πλαίσια ενός φαινομένου που ονομάζεται πλανητική διάβαση (planetary transit).
Μία τέτοια διέλευση έγινε στις 9 Μαΐου 2016 και την οποία κατέγραψε η NASA από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory).
Υπενθυμίζουμε ότι, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα.
Η επόμενη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032.
Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Γκασεντί (1592-1655) το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου ήταν ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος έδυσε μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν ήταν δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.
Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο ξεκίνησε στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), όταν ο Ερμής άγγιξε τον ηλιακό δίσκο. Τρία λεπτά αργότερα η σιλουέτα του πλανήτη εισήλθε πλέον ολόκληρη στον ηλιακό δίσκο.
Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής εμφανιζόταν να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57.
Το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος είχε δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν ήταν ορατό από την Ελλάδα, ενώ ήταν ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την Ανατολική Αμερική, Βόρεια και Νότια.
Δείτε το εκπληκτικό time-lapse βίντεο επενδυμένο με τη μουσική του Mark Petrie με το πέρασμα του Ερμή από τον Ήλιο που φανερώνει το τεράστιο μέγεθος του ήλιου μας...
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.