Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει στιγμές που εμφανίζουμε κενά μνήμης. Αλλά φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα είχαν στη ζωή μας, αν αυτές οι στιγμές αποτελούσαν περισσότερο τον κανόνα παρά την εξαίρεση.
Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός παράγοντας για την απώλεια μνήμης, η κατάσταση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα παιδιά.
1. Διατροφικοί παράγοντες
Οι βιταμίνες Β12 και Β1 (θειαμίνη), το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το άλφα λιποϊκό οξύ, όλα συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία της μνήμης. Η ελλιπής απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ευθύνεται για τα φαινόμενα απώλειας της μνήμης. Οι εξετάσεις αίματος θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εύκολα τη διατροφική σας κατάσταση.
2. Διαβήτης
Η υπερβολική συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα και οι επιπτώσεις της για το κυκλοφορικό σύστημα έχουν παρόμοια τοξική επίδραση στον εγκέφαλο, όπως στην καρδιά, τα μάτια και τα νεύρα. Όσο ο διαβήτης τύπου 2 συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς λόγω της παχυσαρκίας, θα αυξάνεται συγχρόνως και η απώλεια μνήμης.
3. Κατανάλωση αλκοόλ
Η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου, καθώς και έλλειψη βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
4. Χορήγηση φαρμάκων
Μερικές φορές ένα απλό φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, παρόμοιες με τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε μόνιμη βάση στον ασθενή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σύγχυση και απώλεια μνήμης. Αναλγητικά φάρμακα, φάρμακα πίεσης του αίματος και ηρεμιστικά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.
5. Χρόνιο άγχος
Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, η κορτιζόλη αυξάνεται στον εγκέφαλο για να μας προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια και εγρήγορση. Όταν η ένταση και το άγχος μετατραπούν σε χρόνια προβλήματα, όπως συμβαίνει συνήθως με τη δουλειά ή διάφορα οικογενειακά προβλήματα, ο εγκέφαλος υπερφορτώνεται με ουσίες που προορίζονται μόνο για χρήση έκτακτης ανάγκης. Έτσι, δημιουργούνται προβλήματα με τη γνωστική σκέψη, ειδικά σε σχέση με τη διατήρηση νέων πληροφοριών.
6. Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη συνδέεται συνήθως με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με το σύστημα διέγερσης. Η συγκέντρωση και η προσοχή επηρεάζονται, αλλοιώνοντας την ικανότητα σωστής αποθήκευσης νέων πληροφοριών. Όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αντιμετωπίζονται, τα προβλήματα μνήμης συνήθως εξαφανίζονται.
7. Εγκυμοσύνη
Οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων σε βασικές περιόδους της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, μπορεί να επηρεάσουν άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν με τα οιστρογόνα. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bradford στην Αγγλία, τα προβλήματα μνήμης είναι χειρότερα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έως και τρεις μήνες μετά τον τοκετό, αν και δεν επηρεάζονται όλες οι γυναίκες.
Πηγή: infokids.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.