Λίγο κόκκινο κρασάκι την ημέρα μπορεί να προστατεύει την ακοή από τις βλάβες που της προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.
Το κόκκινο κρασί θεωρείται εδώ και δεκαετίες ως ένα από τα μυστικά της μακροζωίας, καθώς προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενδεχόμενως από την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.
Το νέο δυνητικό όφελός του αποδίδεται στη ρεσβερατρόλη – μία χημική ουσία που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και τους προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Η ρεσβερατρόλη θεωρείται υπεύθυνη και για τα άλλα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία.
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Νοσοκομείο Henry Ford, στο Ντιτρόιτ, ανακάλυψαν ότι ομάδα υγιών ποντικιών είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν βλάβες στην ακοή όταν είχαν λάβει ρεσβερατρόλη πριν εκτεθούν σε παρατεταμένους, δυνατούς ήχους.
«Η μελέτη μας εστιάσθηκε στη ρεσβερατρόλη και τις επιδράσεις της στους μηχανισμούς με τους οποίους αντιδρά ο οργανισμός σε περίπτωση τραύματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Σάιντμαν, διευθυντής του Τομέα Ωτολαρυγγολογικής Χειρουργικής του νοσοκομείου.
«Οι μηχανισμοί αυτοί, ένας από τους σημαντικότερους εκ των οποίων είναι η φλεγμονή, πιστεύεται ότι αποτελούν την αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και η απώλεια της ακοής. Η ρεσβερατρόλη είναι μία πανίσχυρη χημική ουσία, η οποία φαίνεται ότι προστατεύει τον οργανισμό από τη φλεγμονή, καθώς σχετίζεται με πιο υγιεινή γήρανση, καλύτερη νοητική λειτουργία και τώρα, βάσει των ευρημάτων μας, μειωμένη απώλεια ακοής λόγω έκθεσης σε δυνατούς ήχους».
Υπολογίζεται ότι οι μισοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής, αλλά η βαρηκοΐα καθίσταται ολοένα πιο συχνή ακόμα και σε 30άρηδες εξαιτίας της σύγχρονης συνήθειας να ακούμε πάρα πολύ δυνατά μουσική και γενικότερα να εκτιθέμεθα σε πολύ δυνατούς ήχους.
Πηγή: ygeia.tanea.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.