Καχυποψία
Η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία και επιτυγχάνεται με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο: Την καχυποψία! Αρκεί ο χρήστης να μάθει να μην εμπιστεύεται ό,τι βλέπει στην οθόνη του και να μην κάνει κλικ σε οτιδήποτε του τραβάει την προσοχή, πριν αξιολογήσει τη σοβαρότητά του. Στην αρχή είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις σοβαρές από τις πιθανόν επικίνδυνες ιστοσελίδες. Γενικά, οι ιστοσελίδες με παράνομο υλικό, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι πιθανόν να περιέχουν ιούς. Επίσης, σελίδες που μιμούνται γνωστές εταιρείες επίσης μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Τέτοιες σελίδες διαφημίζονται συχνά σε email (spam).
Opera
Αποφεύγετε τον internet explorer και χρησιμοποιείτε ένα άλλο περιηγητή όπως η Opera.
Έλεγχος με antivirus
Ένας χρυσός κανόνας είναι ο έλεγχος του κάθε αρχείου που κατεβαίνει από το ίντερνετ στον Η/Υ με το antivirus πριν εκτελεστεί!
Email
Με τα email πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός και ποτέ να μην ανοίγονται συνημμένα από αμφιβόλου προελεύσεως διευθύνσεις. Και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας του ελέγχου με antivirus πριν την εκτέλεση. Ένα πιο ασφαλές πρόγραμμα email είναι το thunderbird.
Προγράμματα προστασίας
Ένα καλό Antivirus, ένα Firewall και ένα Antispyware δεν πρέπει να λείπουν από κανένα υπολογιστή.
Updates (ενημερώσεις)
Εάν τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε δεν είναι ενημερωμένα, είναι σαν να μην υπάρχουν καθόλου στον υπολογιστή σας, γιατί δεν παρέχουν σχεδόν καμία προστασία. Οι ιοί που θα αντιμετωπίσετε στο διαδίκτυο θα είναι νέοι κώδικες, καμία κακόβουλη σελίδα δεν θα χρησιμοποιήσει παλιούς ιούς, και η μάχη που δίνουν τα antivirus είναι με τον χρόνο. Στόχος τους είναι να μπορούν να αντιμετωπίσουν νέους ιούς όσο πιο σύντομα βγαίνουν στο διαδίκτυο. Μια προσωπική μου εμπειρία ήταν, όταν ο υπολογιστής μου είχε μολυνθεί από κερκόπορτα (backdoor) την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε ο βλαβερός κώδικας στο διαδίκτυο. Το Avira ενημερώθηκε αυτόματα 5 ώρες μετά την μόλυνση και αναγνώρισε και αφαίρεσε τον νέο κώδικα. Για αυτόν τον λόγο αν το antivirus δεν έχει από την αρχή επιλεγμένες τις αυτόματες καθημερινές ενημερώσεις, θα πρέπει να το ρυθμίζουμε με αυτόν τον τρόπο.
Όσο πιο νέα και ενημερωμένα είναι τα λογισμικά που χρησιμοποιείτε τόσο πιο ασφαλή είναι. Πολύ σημαντική είναι η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού (windows) και των προγραμμάτων προστασίας (antivirus, antispyware).
Τακτικός έλεγχος
Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα συνιστάται να γίνεται έλεγχος του σκληρού δίσκου για ιούς και κατασκοπευτικά προγράμματα (αυτό αφορά σε αρχάριους χρήστες και όχι διαχειριστές συστημάτων που τα παρακολουθούν συχνά και γνωρίζουν ακριβώς τί περιέχουν).
Τελικά, η διαδικτυακή ασφάλεια πρέπει να κατανοηθεί ως έννοια. Όσα μέτρα προστασίας και να λάβουμε, απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένα πρόγραμμα όσο ο Η/Υ μας στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες με οποιοδήποτε τρόπο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κακή χρήση του υπολογιστή από τον χρήστη και ο καλύτερος τρόπος προστασίας του συστήματός μας είναι η περιήγηση στο ίντερνετ μέσα σε λογικά πλαίσια.
Πηγή: itsecurity.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.