Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το πιο hot θέμα των τελευταίων ετών. Το Κουτί της Πανδώρας του Κώστα Βαξεβάνη ασχολήθηκε με τον τομέα της δημιουργίας φίλων στο Facebook.
Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής έκαναν ένα πείραμα. Δημιούργησαν ένα πλαστό πρόσωπο, με τη φωτογραφία και το όνομα μιας νεαρής κοπέλας. Αυτή δήλωσε ότι ήταν ελεύθερη και διάφορα άλλα φανταστικά προσωπικά στοιχεία.
Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Όπως ειπώθηκε στην εκπομπή, μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 600 αιτήματα φιλίας. Αυτό δείχνει πώς μπορεί μόνο ένα ψεύτικο πρόσωπο, με μια κάπως ελκυστική φωτογραφία, να προσελκύσει πάρα πολλούς άντρες. Υπάρχει τόση μοναξιά άραγε στη χώρα μας και το ρίξαμε με τόση απελπισία στο Facebook;
Όχι ακριβώς! Υπάρχει κάτι που δεν τόνισαν οι συντελεστές της εκπομπής. Το όνομα που επέλεξαν- και αυτό φάνηκε από κάποια πλάνα- είναι το εξής: Maria Solwmou. Δηλαδή η ψεύτικη κοπέλα έχει το ίδιο όνομα με μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στην Ελλάδα (τη Μαρία Σολωμού), η οποία έχει και δική της σελίδα στο Facebook, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες σελίδες από fan της ηθοποιού.
Αυτό τί σημασία έχει; Τεράστια. Κάποιοι πατάνε το όνομα της Σολωμού στην αναζήτηση με διάφορους τρόπους (Σολωμού, Solomou, Solwmou) και κάποια από αυτές τις αναζητήσεις θα τους βγάλει και την πλαστή περσόνα που κατασκεύασαν οι άνθρωποι στο Κουτί της Πανδώρας. Αυτός είναι ο λόγος που μαζεύτηκαν τόσες πολλές αιτήσεις φιλίας.
Από εκεί και πέρα, η εκπομπή επαναλαμβάνει διάφορα κλισέ, που κυκλοφορούν από τη γέννηση του Facebook. Ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εκεί διέξοδο για τη μοναξιά τους, ότι εγκυμονεί κινδύνους, ότι ο άντρας μπορεί να γίνει γυναίκα και η γυναίκα άντρας, ότι είναι ένας τύπος Big Brother κ.α. Κατά τη γνώμη μου, όταν συνομιλείς με φίλους στο Facebook είσαι τόσο μόνος, όσο όταν συνομιλείς με κάποιον στο τηλέφωνο. Ακόμα, έχεις τη δυνατότητα να συνομιλήσεις με άτομα που δεν γνωρίζεις τόσο καλά - πράγμα που επίσης μπορεί να 'γινε και τηλεφωνικώς, ιδίως στις επαγγελματικές συνομιλίες.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει όντως ένας ναρκισσισμός στα ποσταρίσματα - ιδίως με τις αμέτρητες φωτογραφίες τους που ποστάρουν διάφοροι - αλλά κι ο ναρκισσισμός δεν δημιουργήθηκε από το Facebook. Κι επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πρόβλημα.
Τώρα, με τις ιστορίες για Μεγάλους Αδερφούς και τα ρέστα, εγώ είμαι ιδιαιτέρως σκεπτικιστής. Και γιατί τις έχουμε κάνει λάστιχο και γιατί στην αρχική του μορφή (αυτήν του Όργουελ στο μυθιστόρημα 1984) ο Μεγάλος Αδερφός ήταν ο ηγέτης ενός ολοκληρωτικού συστήματος, καταπιεστικού και απαίσιου, που επέβαλε πράγματα τελείως αντίθετα στην ανθρώπινη φύση. Τί σόι Μεγάλος Αδερφός είναι ένα σύστημα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλα όσα κάνουμε, γίνονται οικειοθελώς και με μεγάλη ευχαρίστηση από μεριάς μας;
Πηγή: monopoli.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.