Η Μεσογειακή διατροφή ως πρόταση υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους - στοιχεία από την βιβλιογραφία:
Η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή που ακολουθούσαν οι ελαιοπαραγωγές περιοχές της Μεσογείου μέχρι την δεκαετία του 1960. Είναι ένα πρότυπο διατροφής που προτείνεται από τους ειδικούς, γιατρούς, διατροφολόγους, διαιτολόγους, για τη διατήρηση της καλής υγείας του ατόμου, την πρόληψη ασθενειών και την απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι ότι η ευεργετική της δράση στην υγεία εκφράζεται από το σύνολό της και όχι από μεμονωμένα τρόφιμα και θρεπτικές ουσίες (1).
Χαρακτηρίζεται από:
- υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (συγκριτικά με το ζωικό λίπος),
- υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων,
- υψηλή κατανάλωση οσπρίων,
- υψηλή κατανάλωση κυρίως ανεπεξέργαστων δημητριακών,
- μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού,
- χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων,
- χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
- μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως κατά την διάρκεια των γευμάτων (1)
Μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία των ατόμων που την ακολουθούν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που η διατροφή τους είναι παρόμοια με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής παρουσιάζουν μειωμένη συνολική θνητότητα κατά 9%, μειωμένη θνητότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες κατά 9%, μειωμένη εμφάνιση ή και θνητότητα από καρκίνο κατά 6% και μειωμένη εμφάνιση νόσου Πάρκινσον και νόσου Αλτσχάιμερ κατά 13% (2).
Η μεσογειακή διατροφή ως αφορμή για σκέψεις και ερωτήματα – προσωπικά ερωτήματα:
- Έχει ενδιαφέρον για τα μέλη του κοινωνικού δικτύου e-paxysarkoidialogoi.gr το παρόν άρθρο;
- Είναι βοηθητικό;
- Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και ποιές είναι αυτές;
- Είναι επιθυμητές οι πληροφορίες που αφορούν στη σχέση της διατροφής με την υγεία, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους;
- Είναι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες από ιατρικά άρθρα;
- Θα ήθελαν να ξεκινήσει μια προσπάθεια να μετατραπεί η γνώση και η πληροφορία σε καθημερινή κατάσταση;
- Θα ήθελαν να ξεκινήσει μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή και την εφαρμογή της στην καθημερινότητα;
- Θα ήθελαν να αρχίσει μια επικοινωνία με θέμα το πρωινό που τρώμε; Όπως: ποιό είναι; μας αρέσει; μας βοηθάει να παίρνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε; ακολουθεί τα βασικά σημεία της μεσογειακής διατροφής; τί εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν; και ό,τι ακόμα ενδιαφέρει και είναι βοηθητικό για κάθε μέλος του δικτύου.
Βιβλιογραφία
1. Α. Τριχοπούλου. Μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακά μεσογειακά τρόφιμα και υγεία. Ελληνική Επιθεώρηση Διαιτολογίας-Διατροφής 2010, 1(1): 13-15
2. F. Sofi et al. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ 2008, 337:α1344
"Μαρία Καλαρρύτου, Ενδοκρινολόγος"
Πηγή: e-paxysarkoidialogoi.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.