Από τον μαυροπίνακα στον διαδραστικό πίνακα...

Posted by Δρ.Φίλιππος 5 Σεπτεμβρίου 2010


Καλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες,

Σήμερα Κυριακή, μέρα ξεκούρασης για τους πιο πολλούς… αλλά όχι για μένα. Καλά καταλάβατε, δουλεύω, αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει από το να είμαι μαζί σας και να σας προμηθεύσω άλλο ένα άρθρο.

Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο αναφέροντας ότι η παιδεία αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην κοινωνία. Παιδεία είναι η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι όλα τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η μόρφωση και η καλλιέργεια του ανθρώπου, με σκοπό τη δημιουργία μιας δυνατής και ελεύθερης προσωπικότητας…

Το σημερινό άρθρο όπως καταλάβατε έχει σχέση με το σχολείο. Σίγουρα ήταν οι καλύτερες εποχές όταν ήμασταν μικροί, αν και δεν το θέλαμε καθόλου, όταν το τελειώσαμε μας έλειπε. Όλοι μεγαλώσαμε κάτω από την «σκιά» του μαυροπίνακα που άλλοτε δεν ήταν μαύρος ήταν πράσινος. Θυμάστε που όταν γράφαμε στον πίνακα γινόμασταν χαλιά στα χεριά από τις κιμωλίες και εκτός από αυτό μερικές φορές η κιμωλία έτριζε παράγοντας τον πιο εκνευριστικό ήχο του πλανήτη (εντάξει υπερβάλω λίγο, αλλά ήταν εκνευριστικός).

Καθώς περνούσαν τα χρονιά αυτοί οι πίνακες με την κιμωλία αντικαταστάθηκαν με τους άσπρους που γραφείς πάνω τους με μαρκαδόρο, σαν τον παρακάτω:




Δεν ξερώ πόσοι προλάβατε και είδατε στα σχολεία αυτόν τον πίνακα. Πληροφοριακά εκτός από τα σχολεία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση προμηθεύτηκε αυτούς τους πίνακες.

Θυμάμαι εγώ προσωπικά είχα δει τον πρώτο μου «ασπροπίνακα» στην πρώτη ή στην δευτέρα δημοτικού σε ένα φροντιστήριο αγγλικών και δεν μπορούσα να καταλάβω πως σβήνεται ο μαρκαδόρος, αφού ήξερα (τότε) την ύπαρξη μονό των ανεξίτηλων μαρκαδόρων.

Αυτή η αλλαγή από τον μαυροπίνακα στον ασπροπίνακα δεν ήταν κάτι τρομερό, αλλά σίγουρα ήταν «κάτι», αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν συνηθίζει να κάνει αλλαγές στην παιδεία. Πάντα όταν γίνονται εκλογές υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, αλλά δεν κάνουν τίποτα… ποτέ!

Επιτρέψτε μου να δανειστώ ένα άρθρο από τον Κύριο Αστέριο Σκoδρά το οποίο νομίζω ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» :

Οι νέοι πίνακες


Οι διαδραστικοί πίνακες (interactive whiteboards) είναι συστήματα που συνδυάζουν μία μεγάλη οθόνη (πίνακας), έναν προβολέα δεδομένων και έναν υπολογιστή. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ίδιο με τα συστήματα προβολής επιχειρηματικών παρουσιάσεων ή τα home-cinemas, αν δεν είχαν τον χαρακτηρισμό «διαδραστικοί». Αυτή η λέξη σημαίνει ότι τα προβαλλόμενα στην οθόνη δεν είναι παγιωμένα, αλλάζουν κατά τη βούληση του δασκάλου/καθηγητή. Πώς γίνεται αυτό; Είτε μέσω της χρήσης ειδικού καταδεικτικού, είτε γράφοντας με... το δάχτυλο, πάνω σε πίνακα φωτοευαίσθητης επιφάνειας. Τα περισσότερα συστήματα της αγοράς ακολουθούν την πρώτη προσέγγιση, ενώ τη δεύτερη (και ακριβότερη) προωθεί κυρίως η κατασκευάστρια πινάκων Smart Technologies.

* Υποκαθιστούν πλήρως τον παραδοσιακό μαυροπίνακα.

* Αποδεσμεύουν τους μαθητές από την παρακολούθηση οθονών υπολογιστών (όπου συνήθως κάθονταν ανά δύο).

* Επιτρέπουν την προσθήκη στο μάθημα κινούμενων γραφικών, βίντεο και μαγνητοφωνημένου ήχου. Το επιπλέον αυτό υλικό του μαθήματος μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως: DVD, τηλεοπτικά προγράμματα ή ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

* Επιτρέπουν τον τονισμό των σημαντικότερων σημείων από τα προβαλλόμενα, καθώς και την αντιγραφή και εκτύπωση των εκάστοτε περιεχομένων του πίνακα. Εντέλει, ολόκληρα μαθήματα μπορούν να «σώζονται» και να προστίθενται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του σχολείου.

Οι τρόποι αξιοποίησής τους ποικίλλουν, αλλά συνήθως εστιάζονται στις ακόλουθες δράσεις:

* «Σώσιμο» μαθημάτων, για να δοθούν σε μαθητές που απουσίαζαν.

* Δημιουργία βιντεο-μαθημάτων που μπορούν να αναρτηθούν σε σχολική ιστοσελίδα.

* Διδασκαλία γεωγραφίας και αστρονομίας μέσω διασύνδεσης με διαδικτυακούς χάρτες (όπως τα Google Maps και Google Earth).

* Προβολή παρουσιάσεων δημιουργημένων τόσο από δασκάλους όσο και από μαθητές.

* Δημιουργία ψηφιακών διηγήσεων

* Δημιουργία πορτφόλιο εργασιών

* Διδασκαλία χρήσης υπολογιστών

* Ασκήσεις ιδεών (brainstorming)

* Χρήση του πίνακα για εργασία ομάδας

* Πλοήγηση σε διαδραστικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου

* Δημιουργία ημερολογίων

* Διδασκαλία έκθεσης, μαθηματικών, βιολογίας...

Βεβαίως δεν αρκούν οι δυνατότητες των διαδραστικών πινάκων, χρειάζεται και η συμβολή του δασκάλου για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Ο βρετανικός οργανισμός εκπαιδευτικής τεχνολογίας BECTA μάς λέει ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να ασκηθούν για να εξοικειωθούν με το νέο μέσο, να διερευνήσουν το εύρος των δυνατοτήτων του και να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους, διαμοιραζόμενοι πόρους και πηγές υλικού.

Ακριβές και φθηνότερες λύσεις:

Όσο καινοφανείς είναι για τα ελληνικά δεδομένα οι διαδραστικοί πίνακες, άλλο τόσο είναι συνηθισμένοι στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη ή στην... Κύπρο. Ηδη τα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας έχουν σχεδόν στο σύνολό τους βάλει στην άκρη τους μαυροπίνακες. Εύλογα, μια πληθώρα κατασκευαστών εξειδικεύεται στο αντικείμενο, με πιο γνωστές επιχειρήσεις τις Hitachi, Panasonic, Mimio, Interwrite, Onfinity, Promethean και Smart Technologies. Το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς έχει η τελευταία, λόγω ακριβώς της ευκολίας χρήσης που χαρακτηρίζει τους φωτοευαίσθητους πίνακές της - χρησιμοποιούνται σε άνω των 600.000 αίθουσες διδασκαλίας σε 100 χώρες. Αλλά το κόστος ενός πλήρους συστήματος διαδραστικού πίνακα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Συνήθως φθάνει τις 5.000 ευρώ!

Με κόστος αντίστοιχο δέκα επιτραπέζιων υπολογιστών, φυσικό επόμενο είναι η αγορά διαδραστικών πινάκων στη χώρα μας - ακόμη και από τα ιδιωτικά σχολεία - να αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας. Αλλά, τότε, πώς μπορούμε να μιλάμε για αντικατάσταση του μαυροπίνακα;

Μία λύση μάς δίνουν συστήματα που αξιοποιούν έξυπνα τους απλούς προβολείς και υπολογιστές των σχολείων. Για παράδειγμα, οι εταιρείες e-Beam, Mimio και Onfinity παρέχουν αισθητήρες που μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια - ακόμη και γυμνό τοίχο - σε διαδραστικό πίνακα. Εκτός του ότι το συνολικό κόστος πέφτει δραματικά (γύρω στα 500 ευρώ), δίνουν το πλεονέκτημα της εύκολης μεταφοράς και χρήσης σε κάθε αίθουσα.

Αυτό λοιπόν ήταν το άρθρο. Από ό,τι καταλάβετε οι διαδραστικοι πίνακες δεν είναι πλέον κομμάτι επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και στη γειτονική Κύπρο. Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στον κόσμο και εμείς , η Ελλάδα, τελευταία όπως πάντα. Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να «έρθει» σε εμάς μετά από 10 χρονιά. Γιατί; Να σας πω εγώ γιατί; Γιατί τα λεφτά αντί να πηγαίνουν σε τομείς που χρειάζεται πάνε στις τσέπες κάποιων έξυπνων ή σε κάποια κονδύλια τα οποία είναι μερικώς άχρηστα.

Τελοσπάντων, εγώ είμαι καλός στο να γραφώ τεχνολογικά άρθρα και όχι πολιτικά , απλά να θυμάστε μια συμβουλή από έναν νεότερο που μπορεί να κάνει λάθος: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και η Ελλάδα δεν είναι οι Πολιτικοί ούτε το Κράτος. Είναι κάτι βαθύτερο…

Ξεφύγαμε λίγο. Λοιπόν από ό,τι καταλάβατε σε κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον θα έρθουν αυτοί οι πίνακες δειλά δειλά στην Ελλάδα. Παρατηρήσατε τιμές; Οι τιμές αν βαρεθήκατε να διαβάζετε το κείμενο είναι 5000 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα ή 500 ευρώ για ένα σύστημα το οποίο προσοµοιώνει μέσα σε εισαγωγικά έναν διαδραστικό πίνακα. Καταλάβετε ότι το Υπουργείο πρέπει να «ξηλωθεί» και κάποιες εταιρείες θα τρίβουν τα χέρια τους από έσοδα…

Ένας τύπος όμως έκανε κάτι τρομερό. Πηρέ μια κονσόλα Nintendo Wii και με κάποιες απλές μετατροπές έκανε ένα διαδραστικο πίνακα!!! Εκτός από αυτό έδωσε τα σχέδια και όλα τα προγράμματα που χρειάζεται κάποιος για να κάνει το ίδιο!!! Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα υλικά, τα οποία χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει κάτι τέτοιο είναι μόλις 50 ΕΥΡΩ!!!




Αυτό που έκανε ο Κ. Johnny Chung Lee είναι πρωτοποριακό, έχει μεράκι και θα κάνει όλες αυτές τις εταιρείες «μεγαλοκαρχαρίες» να κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι παράνομο ούτε μπορεί κάποιος να του κάνει μήνυση, αφού δεν χρησιμοποιεί κώδικα ή υλικά των εταιρειών που παράγουν διαδραστικους πίνακες και εκτός από αυτό είναι και μια καλή διαφήμιση της Nintendo.

Περισσότερα για αυτό το σύστημα και για οποίους ενδιαφέρονται να κάνουν το δικό τους μπορούν να βρεθούν εδώ: http://johnnylee.net/projects/wii/ κάτω από τον τίτλο: Low-Cost Multi-point Interactive Whiteboards Using the Wiimote.

Κλείνοντας θα σας κάνω μια ερώτηση αγαπητοί αναγνώστες. Πιστεύετε ότι κανείς Έλληνας δεν είχε σκεφτεί να κάνει το ίδιο; Εγώ ξερώ φοιτητές, οι οποίοι δουλεύουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όχι απαραίτητα με βαρύ όνομα, οι οποίοι δίνουν πρωτοποριακές ιδέες, αλλά πάντα μένουν στο συρτάρι… Γιατί…; Γιατί η Ελλάδα «σκοτώνει» τα παιδιά της…

Χαιρετισμούς,

Share/Save/Bookmark

1 Comment

  1. Ζαφείρι είπε,

    Παρεμπιπτόντως, το "κολπάκι" του Κ. Johnny Chung Lee πετυχαίνει!!!
    Πήρα πριν λίγο καιρό ένα Wii και ένα από τα πρώτα που δοκίμασα πάνω του ήταν κι αυτό.
    Α, και αν δεν έχετε προβολέα μπορείτε να μετατρέψετε την οθόνη του Η/Υ σας σε "touchscreen" με το "ειδικό" στυλό (IR-pen).
    Και, εντάξει, συμφωνώ εν γένει με την τελευταία παρατήρηση περί της Ελλάδας αλλά από την άλλη, όσοι βρίσκουν κάτι καλό περιμένουν καρτερικά κάποιος να τους το αναγνωρίσει... Μάλλον η εποχή μας χρειάζεται περισσότερο "κυνήγι" παρά "περιμένω να μου δώσουν το νέο νόμπελ εφευρετικότητας" στάση ζωής!

    Posted on 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:18 π.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια