Είναι οι εγκληματίες με τα «λευκά κολάρα». Αυτή είναι η διεθνής ονομασία των πάσης φύσεως πλαστογράφων. Άνθρωποι προικισμένοι με καταπληκτικό ταλέντο στην κατασκευή πλαστών εγγράφων που μοιάζουν με αληθινά. Από τα «μαγικά» χέρια τους κατασκευάζεται κάθε είδους πλαστό έγγραφο, ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή του… ΜΙΤ, στο οποίο δεν μπορούν να εντοπίσουν διαφορές από το γνήσιο ούτε οι «ανοιχτομάτηδες» των διωκτικών Αρχών. Οι «δουλειές» των πλαστογράφων αφορούν κυρίως διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά, πλαστές φορολογικές δηλώσεις, τίτλους πανεπιστημίων αλλά και κάθε έντυπο που χρειάζεται νόμιμος ή παράνομος για να περάσει απαρατήρητος από τις Αρχές ή να ξεγελάσει αφελείς αλλά και κρατικές ή και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Η πιάτσα στην Ομόνοια

Στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές το επάγγελμα του πλαστογράφου ανθεί. Η έλλειψη φύλαξης των ελληνικών συνόρων, αλλά και η ομαδική μετακίνηση λαθρομεταναστών από ασιατικές και αφρικανικές χώρες έδωσε τρομερή ώθηση στο επάγγελμα. Κι αυτό επειδή όλοι οι παράνομοι που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Πάτρα, έπρεπε να με κάθε μέσο να βρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και από τις αρχές του 2000 κι έπειτα η Ομόνοια απέκτησε τη φήμη της διακίνησης των καλύτερων πλαστών διαβατηρίων. Έβρισκες ό,τι ζητούσε, αλλά το καλό το πλήρωνες ακριβά. Ειδικά οι Αλβανοί παράνομοι, αλλά και αλλοδαποί από το Ιράκ, τις αραβικές χώρες, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες αφρικανικές χώρες ζητούσαν διαβατήρια.

Το… χρηματιστήριο των πλαστών διαβατηρίων

Έτσι, στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές αναπτύχθηκε ένα ιδιότυπο κύκλωμα προμήθειας γνήσιων αλλά και πλαστών διαβατηρίων. Το μεγαλύτερο όνομα σε πλαστά διαβατήρια, σε πλαστές ελληνικές και ξένες ταυτότητες, αλλά και σε όποιο έγγραφο σου χρειαζόταν, όπως άδεια οδήγησης, απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου, ακόμα και πλαστές φορολογικές δηλώσεις για έκδοση δανείων, ήταν ο «Teacher» και οι συνεργάτες του. Ο «Δάσκαλος», όπως επικράτησε να λέγεται, είχε μία ολόκληρη ομάδα αλλοδαπών που δούλευε γι’ αυτόν.

Το… βιογραφικό του λέει ότι είναι Αλγερινός και το ταλέντο του στην κατασκευή κάθε είδους πλαστού εγγράφου περισσεύσει. Αυτή την εποχή «ξεκουράζεται» σε κάποια ελληνική φυλακή, ανακτώντας εκ νέου δυνάμεις, αλλά και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του σε νέες τεχνικές. Γύρω του υπήρχαν δεκάδες συνεργάτες, μια που η ομάδα του διέθετε και δικά της εργαστήρια.

Κατά δεκάδες, οι κάθε λογής κλέφτες και διαρρήκτες άρπαζαν μέσα από σπίτια ελληνικά ή και ξένα διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν και οι διαρρήξεις αυτοκινήτων για να αρπάξουν ό,τι έβρισκαν. Τα κλεμμένα τα πουλούσαν έναντι 50 ή 100 ευρώ στα σαΐνια του «Δάσκαλου» που κυκλοφορούσαν όλη μέρα από την Ομόνοια μέχρι το Σταθμό Λαρίσης και από την Πλατεία Βάθη μέχρι το Μεταξουργείο. Διαρρήκτες και κλέφτες Έλληνες και ξένοι συμπλήρωναν το χαρτζιλίκι τους πουλώντας κυρίως διαβατήρια. Μια που η ζήτηση καθημερινά αυξανόταν, οι διαρρήκτες δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια.

Την εποχή που οι νομαρχίες εξέδιδαν τα διαβατήρια άρχισαν και τα ανάλογα χτυπήματα. Υπήρξε διάρρηξη σε νομαρχία στην Αττική, από την οποία άρπαξαν πάνω από 500 ελληνικά διαβατήρια. Φυσικά κατέληξαν στα χέρια των ανθρώπων του «Δάσκαλου». Διαπιστώθηκε, όμως, ότι υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε αλβανικά διαβατήρια, αλλά και σε αυτά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Έτσι δόθηκε σχετικό σήμα στα κλεφτρόνια των άλλων χωρών που έκλεβαν διαβατήρια από τις άλλες χώρες και τα έστελναν στην Ελλάδα. Για να καλύπτονται οι ανάγκες, ο «Δάσκαλος» άρχισε να φτιάχνει και χειροποίητα διαβατήρια σε μαζική παραγωγή.

Η τεχνική του black light

Στην Ομόνοια, οι εργασίες για τα πλαστά αποκεντρώθηκαν. Άλλοι αγόραζαν τα κλεμμένα κι άλλοι έρχονταν σε επαφή με κάθε πολίτη που ζητούσε πλαστό διαβατήριο ή άλλου είδους εξυπηρέτηση. Υπήρχαν οι «αρμόδιοι» που τους έλεγες ποιας χώρας διαβατήριο ζητούσες. Με ένα μικρό κινητό, που περιείχε πάνω από 1.000 φωτογραφίες, ο «αρμόδιος» έψαχνε να βρει φωτογραφία που έμοιαζε στον πελάτη. Αν την έβρισκε, η δουλειά ήταν πολύ απλή. Την τοποθετούσαν και τελείωνε η υπόθεση. Αν δεν την έβρισκαν, τότε ακολουθούσαν άλλη διαδικασία. Φωτογράφιζαν το μπροστινό μόνο μέρος του προσώπου του πελάτη και με άλλη μέθοδο μετέφεραν τα χαρακτηριστικά στη φωτογραφία που υπήρχε στο διαβατήριο. Έτσι, αν περνούσε από το σχετικό έλεγχο σε είσοδο ή έξοδο κάποιας χώρας, οι αστυνομικοί δύσκολα μπορούσαν να εντοπίσουν τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αν χρησιμοποιούσαν και το ειδικό μηχάνημα, το black light, για να δουν ομοιότητες ή διαφορές στην ενσωματωμένη φωτογραφία, δύσκολα διαπίστωναν την πλαστότητα των διαβατηρίων.

Ο «Δάσκαλος» ήταν ο πρώτος που έφτιαξε τέλειες άδειες οδήγησης. Στο τρίπτυχο ευρωπαϊκού τύπου ο αστυνομικός με μια απλή ματιά μπορεί να διαπιστώσει τη γνησιότητα ή όχι του εγγράφου. Όλα τα πατρώνυμα γράφονται μόνο με έξι γράμματα. Για παράδειγμα, αν ο πατέρας του πελάτη που ήθελε πλαστή άδεια λεγόταν ΙΩΑΝΝΗΣ στην κάθε γνήσια άδεια γραφόταν μόνο τα έξι πρώτα γράμματα, δηλαδή ΙΩΑΝΝΗ. Ο «Δάσκαλος» το γνώριζε αυτό και οι δικές του άδειες έπαιρναν… άριστα. Αντίθετα, άλλοι πλαστογράφοι στην Ομόνοια, που δεν το γνώριζαν, έστελναν τους πελάτες τους στο Αυτόφωρο!

Βέβαια τόσο για τα διαβατήρια όσο και για τις άδειες οδήγησης σημαντικό ρόλο έπαιζαν και οι αριθμοί που υπάρχουν στο κάτω μέρος. Ο «Δάσκαλος» φρόντιζε και τα διαβατήριά του είχαν σωστή αρίθμηση. Οι δουλειές πήγαιναν καλά. Ο «Δάσκαλος» όμως και οι τεχνικές του προκαλούσαν κρίση στις εργασίες των άλλων πλαστογράφων. Έτσι οι υπόλοιποι, για να τον ξεφορτωθούν, έκαναν κάτι πολύ απλό, αλλά και βρώμικο: Πλήρωσαν 50.000 ευρώ σε επίορκο αξιωματικό για να τον συλλάβει. Ο «Δάσκαλος», μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, εντοπίστηκε και συνελήφθη. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης πολλών ετών και τώρα απολαμβάνει τα… αγαθά της φυλακής.

Πηγή: i-reportergr.com

Share/Save/Bookmark

3 comments

  1. Ανώνυμος είπε,

    ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ Ή ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ 'ΟΧΙ',
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ... 'ΝΑΙ'_.

    'ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ'_.

    Posted on 5 Νοεμβρίου 2014 στις 11:59 μ.μ.

     
  2. Ανώνυμος είπε,

    'ΠΛΑΣΤΟ' ΠΤΥΧΙΟ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ή ΠΛΑΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ 'ΟΧΙ',
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ 'ΝΑΙ'_.

    'ΦΩΤΙΑ' ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,
    'ΟΧΙ' ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ_.

    Posted on 27 Μαρτίου 2015 στις 9:17 μ.μ.

     
  3. Ανώνυμος είπε,

    ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΣΘΑΤΑ Η ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ?

    Posted on 3 Ιουλίου 2015 στις 12:25 π.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια