Ο Richard Matthew Stallman, ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού και ακτιβιστής υπέρ της ελεύθερης διακίνησής του, βρέθηκε στην Αθήνα, στο φιλόξενο χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μετά από πρόσκληση του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση και της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ της Εφημερίδας Βαβυλωνία (B-FEST 2010) και έδωσε ομιλία με θέμα “Η Πνευματική Ιδιοκτησία κατά της Κοινότητας".
Ο RMS ήταν απολαυστικότατος. Χαλαρός, με τα αστεία του και τα όλα του. Η αίθουσα γεμάτη, η ομιλία έγινε στα αγγλικά χωρίς μετάφραση που προβλεπόταν και έτσι κερδίθηκε χρόνος. Ξεκίνησε γύρω στις 6:20 τέλειωσε στις 8 και μετά για μια ώρα απαντούσε σε ερωτήσεις.
Μίλησε για τις 4 ελευθερίες, το Digital Rights Management (DRM), το Advanced Access Content System (AACS), με διάφορους αστεϊσμούς ενδιάμεσα οι οποίοι έφτιαχναν την ατμόσφαιρα. Δεν απέφυγε κάποια γνωστικά λάθη του στύλ «τα blueprints δεν έχουν copyright» ή «δεν υπάρχει free software implementation για τηλέφωνα». Πολλές δε φορές παρασυρόταν σε παραληρηματικούς μονολόγους χωρίς πολύ ειρμό, ενώ ήταν και κάπως ειρωνικός-εριστικός με αυτούς που του έκαναν ερωτήσεις. Highlight, η στιγμή που χτύπησε κάποιο κινητό στην αίθουσα και ο RMS είπε στον κάτοχό του «κλείσε το eavesdropping device σου». Στο τέλος μάλιστα εξέφρασε την άποψη οτι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, όπως να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια γιατί έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής.
Είχε φέρει και ένα λούτρινο GNU και το έβγαλε στο σφυρί! Το πήρε ένα παλικάρι για 120 ευρά. Τα χρήματα θα πάνε στο Free Software Foundation (FSF).
Η ομιλία μαγνητοσκοπήθηκε, οπότε όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν θα μπορούν να τη δουν.
Ακολουθεί η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιουνίου 2010 και ώρα έναρξης 18:00 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS” !
Δείτε επίσης εδώ μια συνέντευξη που έδωσε στο tvxs.gr.
Υ.Γ.
Ο Richard M. Stallman (RMS) είναι αμερικανός προγραμματιστής και ακτιβιστής, διάσημος για τη δράση του σχετικά τις ψηφιακές ελευθερίες. Ήταν αυτός που τον Σεπτέμβρη του 1983 ξεκίνησε το εγχείρημα του λειτουργικού συστήματος GNU, επινοώντας την έννοια του copyleft, και που τον Οκτώβρη του 1985 ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation), δίνοντας το έναυσμα για τη γέννηση του παγκόσμιου κινήματος του ελεύθερου λογισμικού. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ως σήμερα ο RMS συνεχίζει ακούραστα τη δημόσια δράση του για την υποστήριξη του κινήματος και για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών.
Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού αριθμεί σήμερα δεκάδες εκατομμύρια προγραμματιστές και χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνδράμουν συλλογικά στην ανάπτυξή του. Τα ελεύθερα προγράμματα γνωρίζουν πλέον ευρεία χρήση σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, τείνοντας να εκτοπίζουν λόγω της ανώτερης φιλοσοφίας και ποιότητάς τους τα αντίστοιχα “κλειστά” και ιδιωτικής ιδιοκτησίας προγράμματα. Η πιο σημαντική όμως συμβολή του κινήματος αυτού είναι η επιτυχημένη εφαρμογή στην πράξη ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγής γνώσης, βασισμένου στις αξίες της ελεύθερης συνεργασίας και της αλληλεγγύης, το οποίο υπηρετεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο το κοινωνικό συμφέρον από τα αντίστοιχα μοντέλα, που σήμερα κυριαρχούν.
Στη σύγχρονη εποχή που το φαινόμενο της κοινωνίας της πληροφορίας αλλάζει τα δεδομένα και τους τρόπους που πληροφορούμαστε, σκεπτόμαστε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε, η ηθική και πολιτική φιλοσοφία του RMS είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.