Το γλωσσικό παζλ εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο, το σταυρόλεξο, παραμένει μια σταθερή αξία, που αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγορες μορφές ψυχαγωγίας το απειλούν, δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η μοναδική ήττα που υπέστη είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια οι διαγωνισμοί σταμάτησαν. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και της παντοκρατορίας της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, αυτή η ασπρόμαυρη διαχρονικότητα καλά κρατεί.
Μπορεί το facebook να έχει επικρατήσει στις διασκεδαστικές συνήθειες, συναγωνίζονται ...αθέμιτα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα φανατικοί θαυμαστές που ανακαλούν την εικόνα της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο "Ζωντανό Σταυρόλεξο" της ΕΡΤ.
Η ιδέα γεννήθηκε από τον Άρθρουρ Γουάιν, έναν Άγγλο δημοσιογράφο που επιμελείτο τη σελίδα ψυχαγωγίας της εφημερίδας "Κόσμος της Νέας Υόρκης". Εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα παζλ της εποχής, ο Γουάιν δημιούργησε το Δεκέμβριο του 1913 έναν γρίφο σε σχήμα ρόμβου. Όταν στις 21 του μηνός το περίφημο παζλ δημοσιεύτηκε, η εφημερίδα κατακλύστηκε από γράμματα αναγνωστών που ζητούσαν και νέα σταυρόλεξα. Η σταυρολεξομανία έφτασε στο αποκορύφωμά της στην Αμερική. Το 1924 έφτασε στην Ευρώπη, με τη δημοσίευση του πρώτου σταυρόλεξου από την αγγλική εφημερίδα "Sunday Express" και τη δεκαετία του '30 άρχισε να διαδίδεται με ταχύτητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Φέτος το σταυρόλεξο κλείνει τα 97 του χρόνια... Το παιχνίδι που βοηθά στην πνευματική ετοιμότητα είναι ακόμα εδώ. Απόδειξη; Οι άνθρωποι που το δημιουργούν και οι άνθρωποι που το λύνουν...
Από την Ελευθεροτυπία Εβδομάδα, Αρ. Φύλλου 43, σελ. 47.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.