Τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία πίσω από την ψηφιακή φωτογραφία και συνέβαλαν στη δημιουργία των παγκόσμιων δικτύων οπτικών ινών μοιράστηκαν σήμερα το Νόμπελ Φυσικής, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια ακαδημία στη Στοκχόλμη.
Το βραβείο απονέμεται στον Τσαρλς Κάο για τη συμβολή του στην έρευνα των οπτικών ινών, και στους Γουίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ για την έρευνά τους στον τομέα των ημιαγωγών.
Το βραβείο απονέμεται στον Τσαρλς Κάο για τη συμβολή του στην έρευνα των οπτικών ινών, και στους Γουίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ για την έρευνά τους στον τομέα των ημιαγωγών.
Σύμφωνα με την επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες βοήθησαν στη θεμελίωση της σημερινής δικτυωμένης κοινωνίας.
«Δημιούργησαν πολλές πρακτικές καινοτομίες για την καθημερινή ζωή και νέα εργαλεία για την επιστημονική έρευνα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας Νόμπελ.
Ο Κάο, που έχει αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα, κερδίζει το Νόμπελ επειδή το 1966 ανακάλυψε πώς μεταφέρεται το φως σε μεγάλες αποστάσεις μέσω καλώδια οπτικών ινών, προκαλώντας επανάσταση στις επικοινωνίες. Η ανακάλυψή του έγινε η βάση των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που μεταφέρουν τις τηλεφωνικές κλήσεις και το Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε όλο τον πλανήτη.
Ο Μπόιλ, με αμερικανική και καναδική υπηκοότητα και ο αμερικανός Σμιθ ανακάλυψαν την «πρώτη πετυχημένη τεχνολογία απεικόνισης με τη χρήση ψηφιακού αισθητήρα. Ο αισθητήρας βασίζεται στη θεωρία του Αϊνστάιν, για την οποία κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1921».
Οι δύο επιστήμονες δημιούργησαν το «μάτι» της ψηφιακής κάμερας, το οποίο μετατρέπει το φως σε πίξελ και χρησιμοποιείται από τις φωτογραφικές μηχανές ως τα υπερσύγχρονα χειρουργικά εργαλεία.
«Η εφεύρεσή τους έφερε την επανάσταση στη φωτογραφία, καθώς με αυτή το φως μπορεί πλέον να "συλληφθεί" και ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται φιλμ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πηγή: tanea.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.