4 τροφές που μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής σας...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 28 Οκτωβρίου 2014


Κανείς δεν κατέχει το απόλυτο μυστικό της μακροζωίας, αλλά τουλάχιστον η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η διατροφή αποτελεί σίγουρα ένα «πετραδάκι» για να ζήσετε όσο τον δυνατόν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που βλάπτουν σοβαρά τα τελομερή στα κύτταρά σας και σταδιακά σας «κόβουν χρόνια»;

Τα τελομερή είναι ειδικές αλληλουχίες DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν το DNA σας. Καθώς τα κύτταρα σας αναπαράγονται, τα τελομερή μικραίνουν σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Και όσο τα τελομερή μικραίνουν μπορεί να κάνουν τα κύτταρα να δυσλειτουργούν και εν τέλει να πεθαίνουν. Μάλιστα, το μέγεθος των τελομερών έχει συνδεθεί με παθήσεις, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής - συμπεριλαμβανομένης της διατροφής - μπορεί να επιταχύνουν (ή να επιβραδύνουν) τη διαδικασία σμίκρυνσης των τελομερών.

Οι παρακάτω τροφές συμβάλλουν ακριβώς στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας και ως εκ τούτου μειώνουν σταδιακά το προσδόκιμο ζωής σας:

1. Αναψυκτικά

Τα ζαχαρούχα ποτά βλάπτουν τα τελομερή. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "American Journal of Public Health" έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 500ml αναψυκτικών συνδέεται με τη γήρανση του οργανισμού κατά 4,6 χρόνια κατά μέσο όρο. Για να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς, αυτό το νούμερο είναι το ίδιο με αυτό που οι επιστήμονες έχουν συνδέσει με το κάπνισμα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την κατά 67% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

2. Επεξεργασμένα κρέατα

Μια έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "The American Journal of Clinical Nutrition" εξέτασε την επίδραση πολλών ομάδων τροφών στο μήκος των τελομερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα, είχαν μικρότερα τελομερή από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

3. Κόκκινο κρέας

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Clinical Nutrition" έδειξε ότι ποντίκια-πειραματόζωα που τρέφονταν με βόειο κρέας (κόκκινο κρέας) για τέσσερις εβδομάδες είχαν μικρότερα σε μήκος τελομερή στα κύτταρα του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που τρέφονταν μόνο με κοτόπουλο (λευκό κρέας). Τα καλά νέα είναι ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο καλών υδατανθράκων που σας βοηθά να κάψετε λίπος, μειώνουν την επίδραση του κόκκινου κρέατος στα τελομερή.

4. Αλκοόλ

Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2010 στην ετήσια σύνοδο της «Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου» έδειξε ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη σμίκρυνση των τελομερών σε μεγάλο βαθμό. Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA αλκοολικών ατόμων (από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 22% κατανάλωνε 4 ή περισσότερα ποτά την ημέρα) και ατόμων με πιο ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Τα τελομερή ήταν «δραματικά μικρότερα» σε εκείνους που έπιναν περισσότερο αλκοόλ. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι είχαν το μισό μήκος από τα τελομερή των μη-αλκοολικών ατόμων.

Πηγή: onmed.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια