Απαράδεκτη διαφήμιση με greeklish από τη Vodafone...

Posted by Clopy Paste 5 Δεκεμβρίου 2010








Το συγκεκριμένο άρθρο είναι επηρεασμένο από τη γραφή της πλειοψηφίας της νεολαίας και τη νέα διαφήμιση της Vodafone για το πακέτο καρτοκινητής CU.

Η εν λόγω διαφήμιση είναι γραμμένη στα greeklish.

Καλό ε;

Και μάλιστα είναι ορατή από χιλιάδες νέους.

Ηθικόν δίδαγμα; Οι νέοι πρέπει να προμηθευτούν το πακέτο της Vodafone προκειμένου να είναι στη μόδα της εποχής, μια μόδα που χρονολογείται “σε χαλεπούς καιρούς”, στους καιρούς του Δ.Ν.Τ..

Μιλάμε για διαφθορά της γλώσσας, λοιπόν.

Ας μην ανησυχούμε, η γλώσσα δεν καταστρέφεται τόσο εύκολα. Απλά “κλικοποιείται”, χρησιμοποιείται με άλλους γραμματικοσυντακτικούς κανόνες πιο προσιτούς στους νέους. Οι νέοι αυτοί θα μιλήσουν αργότερα στη ζωή τους σωστά ή “σωστά” ελληνικά.

Το πρόβλημα είναι πως με τα greeklish ξεχνιέται η ορθογραφία κι αυτό λόγω των δύο τρόπων γραφής, τον πρώτο με βάση την προφορά των φθόγγων και τον έτερο με βάση την ελληνική ορθογραφία.

Αν μη τι άλλο πιστεύω πως η διαφήμιση αυτή θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί.

Όχι, γιατί φοβάμαι μην εξαφανιστεί η γλώσσα μας όσο κι αν κακοποιείται καθημερινά μέσα στους χώρους συντέλεσης του “λειτουργικού αναλφαβητισμού”, τα σχολεία μας.

Απλά επειδή προωθείται ένας τρόπος ζωής διαφορετικός, ξενόφερτος σε σχέση με την ελληνική ιδιοσυγκρασία και που αποξενώνει τη νεολαία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεοελληνική “κοινωνία”˙ η ζωή των “γνωστών” τρεντάκηδων και em-άκηδων που δεν ανησυχούν για τίποτα, που καπνίζουν και μπεκροπίνουν και που δεν έχουν ενδιαφέροντα παρά μόνο για να γκομενίσουν και να γ....... / γ........ Όλο αυτό, ένα δημιούργημα των Μ.Μ.Ε..

-Αχ αυτά τα Μ.Μ.Ε. … Πάλι δίπλα μας ωρέ;-

Με τον όρο ενδιαφέροντα βέβαια δεν εννοώ απαραίτητα πως τα παιδιά πρέπει σώνει και καλά να ενδιαφερθούν για την οικονομία.

Απλά πρέπει να μάθουν γι’ αυτήν και να δουν τη ζωή με τη ρεαλιστική ματιά που της αρμόζει.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την κληρονομιά που αφήνουμε σε αυτά.

Για να αλλάξει η κατάσταση εδώ, στη γ....... μας χώρα που μας έλαχε να ζούμε.

Δεν απολογούμαι για το ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εθνικιστικό παραλήρημα, όπως αυτά του “βουλευτού Άδωνι”.

Θα ήθελα να κλείσω όμως με αυτό: Η γλώσσα δεν είναι τα γράμματα ή οι φθόγγοι της.

Είναι τα νοήματα.

Και σίγουρα αυτά διαφέρουν ωσάν τη μέρα με τη νύχτα.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να δείτε τις “επίμαχες” διαφημίσεις εδώ.

Υ.Γ. 1: Τα greeklish πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε εποχές, όπου δεν υπήρχαν ελληνικά πληκτρολόγια, αλλά έπρεπε οι Έλληνες να συννενοηθούν μεταξύ τους.

Τώρα βέβαια συνεννοούνται οι μισοί Έλληνες του διαδικτύου με τους άλλους μισούς, αν και τα greeklish θεωρούνται ολίγον τι γκετοποιημένα, άρα και άμα τα γράφουμε δεν μας κάθεται σοφιστικέ γκόμενα -κι όχι τίποτ’ άλλο, έχω και βίτσιο με τις μορφωμένες.

Υ.Γ. 2: Δεν βάζω τους νέους σε ένα τσουβάλι και δεν θα ήταν σώφρον εκ μέρους μου. Απλά μιλάω για ένα σημαντικό ποσοστό, αν μπορούμε να θεωρήσουμε τον όρο δόκιμο.

Υ.Γ. 3: Δεν είμαι συντηρητικούρα, ως προς την αναφορά των λέξεων “τρεντάκηδων” και “em-άκηδων”. Απλά θεωρώ ότι αυτά είναι μπούρδες.

Υ.Γ. 4: Οι διαφορές ανάμεσα στα greeklish και τα νέα ελληνικά είναι τεράστιες. Είναι φανερό ότι τα greeklish χαντακώνουν τη σκέψη και περιορίζουν τον λόγο. Δείτε το και μόνοι σας!

Υ.Γ. ClopYPastE: Μία απ' αυτές τις μέρες έτυχε να βρεθούμε σε κάποιον από τους συρμούς του Μετρό και να υπάρχει η συγκεκριμένη διαφήμιση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone για το πακέτο καρτοκινητής CU που παρουσιάζεται στις παραπάνω φωτογραφίες.

Εκτός του ότι η διαφήμιση είναι γραμμένη σε greeklish, έχει και αρκετά ορθογραφικά λάθη. Αν κάποιος δεν θέλει να σέβεται την ελληνική γλώσσα και να γράφει σε greeklish, τουλάχιστον όταν προσπαθεί μέσω greeklish να γράφει ορθογραφημένα, ας το κάνει σωστά!

Πηγή: parabloggerikos.wordpress.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

9 comments

  1. Ανώνυμος είπε,

    Ναι σε όλα τα προβλήματα τα greeklish σας πείραξαν. δηλαδή οι νέοι περίμεναν την Vodafone για να γράψουν greeklish. Με την ίδια λογική και οι εταιρίες γιατί έχουν αγγλικά ονοματα; δεν θα πρεπε να είναι όλα στα ελληνικά;

    Εδώ ξεπουλάμε το όνομα Μακεδονία και σας πείραξαν τα greeklish, ασχοληθείτε πρώτα με τα σημαντικά λάθη και αφήστε τα λαθάκια για μετά.

    Posted on 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:25 μ.μ.

     
  2. Ανώνυμος είπε,

    Εγώ δεν μπορώ να διαβάσω γκρικλις. Μου φαίνεται πολύ δύσκολη η ανάγνωση κάθε φορά διαφορετικής ορθογραφίας ανάλογα με την όρεξη του γράφοντος, πόσο μάλλον να είναι γραμμένη και στο λατινικό αλφάβητο. π.χ. δυσκολεύομαι να διαβάσω στρειμωξύδη πόσο μάλλον streimw3ydh.

    Posted on 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:13 μ.μ.

     
  3. Unknown είπε,

    Ανώνυμε Νο1 η λέξη Vodafone είναι λατινική λέξη,θα ήταν λίγο αδόκιμο να ονομαστούν...Βόνταφοουν.
    Όταν όμως λατινοποιείς ελληνικές λέξεις είναι εντελώς διαφορετικό.
    Ας σημειώσω πως το IMDB έχει κάνει το ίδιο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με όλους σχεδόν τους τίτλους των ταινιών στον κατάλογό τους όταν επιλέγεις-ως μέλος-στις ρυθμίσεις premier in Greece.
    Τους παραπονέθηκα ευγενικά αλλά έντονα και μου απάντησαν πως θα το.....κοιτάξουν.
    Το..."τεχνικό" τους πρόβλημά είναι πως για κάποιον λόγο εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν γραμματοσειρές Unicode οπότε καταφεύγουν σε αυτή την κακόγουστη και προσβλητική "λύση".
    Ναι,όσο κι αν φαντάζει απίστευτο το IMDB υποστηρίζει ακόμη αποκλειστικά western charsets
    (οπότε το πρόβλημα το έχουν και όλες οι άλλες μη λατινικές γλώσσες)!
    Μου πρότειναν να αλλάξω την ρύθμιση της πρεμιέρας σε UK ή USA αλλά ένας βασικός λόγος που χρησιμοποιώ το IMDB είναι για να βλέπω πότε -και αν- βγήκε στις ελληνικές αίθουσες η ταινία.
    Ανώνυμε Νο1 με το σκεπτικό σου το ελληνικό αλφάβητο θα καταλήξει γλωσσολογικό κειμήλιο.
    Αν θες για περισσότερα τσέκαρε το ιστολόγιό μου που έστησα αποκλειστικά για αυτό το θέμα :
    http://killgreeklish.blogspot.com

    Posted on 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:00 μ.μ.

     
  4. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.....ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΣ....ΓΛΩΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ....

    Posted on 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:33 μ.μ.

     
  5. Ανώνυμος είπε,

    Ας διαμαρτυρηθούμε απευθείας στην Vodafone:
    http://www.vodafone.gr/portal/client/contactfrm/opinionRequest.action?opinionType=12

    Ακολουθεί το κείμενο που έστειλα στην εταιρία:
    "Ήθελα να σας ενημερώσω ότι θεωρώ απαράδεκτη την τελευταία σας διαφήμιση Vodafone CU με τη χρήση greeklish.
    Πρόκειται περί βαρβαρισμού της Ελληνικής γλώσσας για ευτελές όφελος. Οι διαφημιστές σας επιτέλεσαν κακό έργο.
    Αν και είμαι ευχαριστημένος από την σύνδεσή μου στη Vodafone, σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι εν λόγω διαφημίσεις θα επιλέξω να διακόψω το πρόγραμμα συμβολαίου και να επιλέξω άλλον πάροχο.
    Παρακαλώ για την απάντησή σας, ώστε να πράξω αναλόγως.
    Με εκτίμηση,
    ένας ευχαριστημένος (μέχρι πρώτινως) συνδρομητής σας"

    Posted on 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:30 π.μ.

     
  6. Ανώνυμος είπε,

    Χαίρομαι ιδιαιτέρως που υπήρξαν κι άλλοι πολλοί που ενοχλήθηκαν με αυτή την απαράδεκτη και σιχαμερή διαφήμιση! Φυσικά διαμαρτυρήθηκα με τον τρόπο μου κι εγώ! Ελπίζω να το κάνουν και πολλοί άλλοι! Όμως η διαφημιση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει αναρτημένη! Για αυτό όσοι είστε συνδρομητές της Βόνταφον φύγετε τώρα από κει μπας και μαζευτούν και βάλουν μυαλό! όσο για έναν προλαλήσαντα που είπε ότι είναι ήσσονος σημασίας τα γκρικλις, φίλε μου σε λυπάμαι!!

    Posted on 12 Μαρτίου 2011 στις 3:37 μ.μ.

     
  7. Ανώνυμος είπε,

    Και εμενα με ενοχλησε η συγκεκριμενη διαφημιση. Ομως εκφρασεις οπως "επρεπε να απαγορευτει" και "γλωσσα χωρις πατριδα" ειναι μαλλον υστερικες και γελοιες.

    Οσο για αυτους που κοπτονται για την ελληνικη γλωσσα, ας κοιταξουν να μαθουν οι ιδιοι ορθογραφια. Δεν υπαρχει τιποτα πιο γελοιο απο το να βλεπεις καποιον να διαμαρτυρεται για τα greeklish και να γραφει "πρωτινως" και "στρειμωξύδη".

    Ναι, τα greeklish ειναι απαραδεκτα. Αλλα μια ηλιθια διαφημιση ειναι, μην παιζετε το παιχνιδι τους με το να της δινετε σημασια. Στην αντιδραση σας πονταρουν.

    Posted on 28 Απριλίου 2011 στις 10:58 π.μ.

     
  8. Ανώνυμος είπε,

    η διαφήμιση της vodafone στη σελίδα σου ;

    Posted on 5 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:41 μ.μ.

     
  9. Gryzor είπε,

    Σκέφτηκα πως αυτό ίσως σας ενδιέφερε...

    http://www.greek-ads.net/2011-09-13/h-nea-kampania-ths-vodafone-ή-πώς-να-γίνετε-cool-χωρίς-κόπο/

    Posted on 13 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:56 μ.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια