Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ρομπότ Phoenix δεν άντεξε τον παρατεταμένο, σκοτεινό χειμώνα στην αρκτική ζώνη του Άρη. Οι τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι οι ηλιακοί συλλέκτες καταστράφηκαν από τη συσσώρευση πάγου διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Φοίνικας, ένα στατικό ρομπότ σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, προσεδαφίστηκε κοντά στο βόρειο πόλο του Άρη στις 25 Μαΐου 2008.

Στους πέντε μήνες που κατάφερε να επιζήσει, η αποστολή πέτυχε τουλάχιστον δύο σημαντικούς στόχουςΟ ρομποτικός του βραχίονας «γεύτηκε» για πρώτη φορά το λιγοστό νερό που υπάρχει του Αρη και επιβεβαίωσε ότι το έδαφος δεν είναι εχθρικό για τη ζωή. Το έδαφος, μάλιστα, αποδείχθηκε «ίδιο με αυτό που θα έβρισε κανείς στην πίσω αυλή του» όπως είχαν ανακοινώσει τότε οι επιστήμονες.

Το ρομπότ τέθηκε σε κατάσταση αναμονής για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν ο ήλιος εξαφανίζεται για μήνες και μήνες κάτω από τον ορίζοντα - το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο φορές περισσότερο από το γήινο έτος.

Αν και η NASA δεν περίμενε ότι το Phoenix θα επιζούσε, περιοδικά έλεγχε την κατάστασή του σε φωτογραφίες που μεταδίδει το Mars Odyssey, ένας δορυφόρος της υπηρεσίας σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Τώρα, νέες εικόνες που μετέδωσε το Mars Reconnaissance Orbiter, ένας άλλος δορυφόρος, δείχνουν ότι το Phoenix έχει σχεδόν διαλυθεί από τα δεκάδες κιλά ξηρού πάγου (πάγου διοξειδίου του άνθρακα) που το κάλυψαν εντελώς το χειμώνα.


Στη διάρκεια της ηρωικής αποστολή του, ο Φοίνικας ανίχνευσε στο έδαφος ανθρακικό ασβέστιο, ένα άλας που υποδηλώνει την περιοδική ύπαρξη υγρού νερού από τους πάγους που λιώνουν. Επιπλέον, ανίχνευσε υπερχλωρικά άλατα, έναν οξειδωτικό παράγοντα που συγκρατεί νερό και είναι τοξικός για ορισμένους οργανισμούς στη Γη, αλλά αποτελεί πηγή ενέργειας για άλλα μικρόβια.

Το ρομπότ δεν κατάφερε όμως να εντοπίσει οργανικές ουσίες που θα υποδήλωναν την παρουσία ζωής.

Το Phoenix ήταν η έκτη αποστολή που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από την εποχή των αποστολών Viking τη δεκαετία του 1970.

Στην επιφάνεια Αρη παραμένει τώρα μόνο μια ενεργή αποστολή, τα δίδυμα τροχοφόρα ρομπότ της NASA, Opportunity και Spirit, τα οποία εξερευνούν το εξωγήινο τοπίο από το 2004.

Πηγή: in.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια