Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και κοινό σαπούνι αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές παρεμβάσεις σωματικής υγείας. Μάλιστα επιβάλλεται όχι μόνο σε καιρούς όπου μολυσματικές ασθένειες, όπως ο Έμπολα, βρίσκονται σε έξαρση αλλά όλο τον χρόνο, προκειμένου να προφυλασσόμαστε από ένα πλήθος μικροβίων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με το τακτικό πλύσιμο των χεριών (που γιορτάζεται μάλιστα ως Παγκόσμια Ημέρα στις 15/10) περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση μικροβίων και κατ΄ επέκταση η μετάδοση ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συγκεκριμένα, το σαπούνισμα:

- Μας απαλλάσσει από μικρόβια που προέρχονται από άλλους ανθρώπους, ζώα, βρόμικες ή μολυσμένες επιφάνειες που αγγίζουμε.

- Συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στη μείωση των κρουσμάτων διάρροιας και σε ποσοστό σχεδόν 25% στην μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

- Αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης για τη γρίπη.

- Θεωρείται κατάλληλο για τον καθαρισμό μιας ανοιχτής πληγής. Αν, για παράδειγμα, πέσεις και γδαρθείς, πλένοντας καλά το σημείο με σαπούνι και άφθονο νερό μπορείς να απομακρύνεις τις βρομιές, κάνοντας μια πρώτη αντισηψία στο σημείο.

Το σαπούνι μπορεί να απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και να καταστρέψει σε ένα μεγάλο ποσοστό τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια. Λόγω των συστατικών του ξεκολλάει από τα χέρια μας τα μικρόβια και τα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια, κατά το ξέπλυμα, παρασύρονται από το νερό. Πρέπει όμως η όλη διαδικασία να συνοδεύεται με καλό σκούπισμα των χεριών, γιατί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην επιφάνεια των νιπτήρων μπορεί με το πιτσίλισμα να μεταφερθούν ξανά στα καθαρά χέρια.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί συνολικά περίπου ένα λεπτό, γιατί σε πιο σύντομο χρόνο τα καθαριστικά προϊόντα δεν προλαβαίνουν να δράσουν. Για να μετράς τον χρόνο όσο τα πλένεις, τραγούδησε το «Happy birthday» δύο φορές, όπως προτρέπουν οι Αμερικανοί γιατροί τα παιδιά, ώστε να μάθουν να πλένονται καλά.

Δες το ως μια τελετουργία απομάκρυνσης μικροβίων και βακτηριδίων και αφιέρωσε τον ανάλογο χρόνο:

- Βρέξε πρώτα καλά τα χέρια σου με χλιαρό νερό και άπλωσε επάνω τους το καθαριστικό.

- Τρίψε καλά τις παλάμες και τα δάχτυλα με παράλληλες και όχι περιστροφικές κινήσεις. Συνέχισε στις εξωτερικές επιφάνειες, ανάμεσα στα δάχτυλα και τέλος στα νύχια (εκεί κι αν φωλιάζουν μικρόβια!)

- Ξέπλυνε με άφθονο χλιαρό νερό.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου:

- Αν έχεις αγγίξει επιφάνειες ή αντικείμενα (πόμολα, χειρολαβές κ.ά) σε δημόσιους χώρους και πριν φέρεις τα χέρια σου στο πρόσωπο, στη μύτη, στο στόμα ή στα μάτια.

- Μετά τη χρήση τουαλέτας.

- Αφού φυσήξεις τη μύτη σου, βήξεις ή φτερνιστείς.

- Πριν από την ετοιμασία φαγητού.

- Μετά το πέταγμα των σκουπιδιών.

- Πριν από και μετά την περιποίηση ενός αρρώστου.

- Όταν αλλάξεις πάνα ή καθαρίσεις ένα παιδί μετά τη χρήση τουαλέτας.

- Πριν από και αφού περιποιηθείς μια πληγή.

- Αφού χαϊδέψεις ή περιποιηθείς ένα ζώο.

Ωστόσο η υπερβολική χρήση σαπουνιού μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα: 

Ενδέχεται να ενισχύσει την πιθανότητα μόλυνσης από παθολογικά μικρόβια, καθώς καταστρέφονται τα φυσιολογικά μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα, τα οποία καταπολεμούν και τους παθογόνους εισβολείς. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα, ενώ η συχνή χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων βασισμένων σε αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια