Πώς να προστατεύσεις τα φυτά σου στον καύσωνα...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 1 Αυγούστου 2016


Ο καύσωνας δεν ταλαιπωρεί μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά κάνει και τα φυτά να υποφέρουν. Δες πώς πρέπει να τα φροντίζεις, για να αντέξουν τις καυτές μέρες.

- Προστάτευσέ τα από τον καυτό ήλιο. Αν έχεις τέντες, κράτησέ τες κατεβασμένες για όσες μέρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν και αντέχουν τον ήλιο, ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

- Μετακίνησε τις γλάστρες σε γωνίες όπου θα προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο, τουλάχιστον για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας.

- Πότιζε συχνότερα τις πολύ ζεστές μέρες. Κάποια φυτά πιθανόν να χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Πάντα όμως να ελέγχεις την επιφάνεια του χώματος, πριν ποτίσεις.

- Ψέκαζε /κατάβρεχε συχνά τα φυτά σου νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Μην το κάνεις την ώρα που τα βλέπει ο ήλιος (εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος), γιατί τα φύλλα τους μπορεί να καούν.

- Έλεγχε συχνά και προσεκτικά τα φυτά, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων, ώστε να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις έγκαιρα (με τις κατάλληλες οδηγίες από κάποιον ειδικό) βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν, οπότε θα πρέπει να έχεις τον νου σου.

- Με τη ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης, που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετώπισέ τον άμεσα (θα σε κατατοπίσουν σε ένα φυτώριο τί πρέπει να κάνεις), γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούνται πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα. Επίσης, ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει, άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεις κάθε τόσο το φυτό. Για να περιορίσεις την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μάζεψε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξερίζωσε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σου. Επιπλέον, φρόντισε να αυξήσεις την υγρασία ψεκάζοντας / καταβρέχοντας τα φυτά σου το μεσημέρι.

- Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο κόψε τα μαραμένα λουλούδια, πριν σποριάσουν, για να ενισχύσεις την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.

- «Κορφολόγησε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσεις την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνεις το σχήμα τους πιο συμπαγές. Ακόμα, «κορφολόγησε» τα χρυσάνθεμα, ώστε να προετοιμάσεις το σχήμα που θα έχουν, όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.

- Μην κάνεις βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.

- Προς το τέλος Ιουλίου άρχισε να μαζεύεις σπόρους από τα ετήσια, για να τους χρησιμοποιήσεις την επόμενη άνοιξη.

- Αν καλλιεργείς αρωματικά φυτά για τη μαγειρική σου (δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κλπ.), κόψε τις κορυφές, πριν βγάλουν λουλούδια, για να ενισχύσεις την ανάπτυξη νέων βλασταριών. Αν αποξηραίνεις τέτοια αρωματικά για να τα χρησιμοποιήσεις τον χειμώνα, άρχισε να τα μαζεύεις από τώρα.

Πηγή: biokipos.blogspot.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια