Αλκοόλ: Πότε ωφελεί και πότε βλάπτει!

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 23 Δεκεμβρίου 2013


Σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ είναι φάρμακο για την καρδιά αφού συμβάλλει στη μακροζωία και στην ευθυμία. Όταν, όμως, η συνήθεια αυτή κρατά για πολλά χρόνια και δεν περιορίζεται σε ένα ή δυο ποτηράκια τότε μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες όπως κίρρωση του ήπατος.

Άφωνοι έμεινε η κοινή γνώμη με το αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "British Medical Journal" και έδειξε ότι αν οι ηθοποιοί, που έχουν υποδυθεί κατά καιρούς τον πράκτορα James Bond, έπιναν όπως περιγράφεται στα μυθιστορήματα ή παρουσιάζεται στις ταινίες, δεν θα μπορούσαν ούτε καν …να σημαδέψουν πόσο μάλλον να φέρουν εις πέρας ριψοκίνδυνες αποστολές.

Την ίδια στιγμή προ των πυλών όμως και οι Άγιες ημέρες οι οποίες είναι συνυφασμένες με την κατανάλωση οινοπνεύματος λόγω των εξόδων αλλά και των γιορτινών τραπεζιών.

Ποιά είναι όμως τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της συνήθειας αυτής;

Δυναμώνει την καρδιά

Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Κατεβάζει τη χοληστερίνη

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, στην περίπτωση που δεν συνδυάζεται με υπερκατανάλωση λιπαρών φαγητών.

Χαρίζει μακροζωία

Καθόλου δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Ανοίγει την όρεξη

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης, όταν πίνουν λίγο κρασάκι πριν από το φαγητό τους - αν βέβαια τους το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους -, τρώνε με περισσότερη όρεξη.

Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ τεκμηριώθηκε ότι όταν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Τα αρνητικά

Δηλητηριάζει το συκώτι

Η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ «δηλητηριάζει» σιγά-σιγά το συκώτι ενώ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος.

Ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια

Η καθημερινή, αλλά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος, ενώ η χρόνια χρήση καταστρέφει την καρδιά.

«Θα πιω για να ξεχάσω»

Σύμφωνα με έρευνες, τα ένα δύο ποτηράκια παραπάνω δεν θολώνει τον νου μας μόνο, αλλά δημιουργεί και πολλές αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Σκοτώνει» τη γονιμότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη γονιμότητα, αλλά και την ερωτική επιθυμία.

Παν μέτρον άριστον

Ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία θεωρούν ως αποδεκτή την ημερήσια κατανάλωση 15 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και 25-30 γρ. για τους άνδρες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για το αν τους επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: iatropedia.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια