«Πράσινα» λάστιχα αυτοκινήτων

Posted by Clopy Paste 27 Μαΐου 2010


Μια νέα μέθοδο κατασκευής «πράσινων» ελαστικών για αυτοκίνητα αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genencor σε συνεργασία με την Goodyear, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ελαστικών στον κόσμο. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς για την παραγωγή ισοπρενίου με βιολογικό τρόπο.

Το ισοπρένιο αποτελεί υποπροϊόν του πετρελαίου και χρησιμοποιείται για την κατασκευή συνθετικών ελαστικών. Περίπου ένα δισεκατομμύριο ελαστικά οχημάτων παράγονται κάθε χρόνο διεθνώς και κάθε ένα από αυτά απαιτεί γύρω στα 26 λίτρα πετρελαίου, προκειμένου να εξαχθεί το αναγκαίο ισοπρένιο.

Με δεδομένη την εξάντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου και, παράλληλα, την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν είναι παράξενο που αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής των ελαστικών, οι οποίοι να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόροι σε πετρέλαιο.

Ήδη στο εργαστήριό της η Genencor έχει παράγει μια σημαντική ποσότητα βιο-ισοπρενίου για λογαριασμό της Goodyear, ώστε η τελευταία να έχει δημιουργήσει και να έχει αρχίσει τις πρώτες δοκιμές με πρωτότυπα βιο-ελαστικά.

Η Genencor, σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ», κατασκευάζει ένα πιλοτικό εργοστάσιο για την μαζική παραγωγή βιο-ισοπρενίου, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά γύρω στο 2015.

Το ισοπρένιο είναι ένα μονομερές, τα μόρια του οποίου μπορούν να συνδεθούν με χημικό τρόπο για να σχηματίσουν ένα πολυμερές. Το «λατέξ», ένα υλικό που αποκτάται από τα καουτσουκόδεντρα, είναι ένα φυσικό πολυμερές του ισοπρενίου.

Το ισοπρένιο μπορεί επίσης να πολυμεριστεί με τεχνητό τρόπο για τη δημιουργία συνθετικού ελαστικού. Τα κοινά λάστιχα των αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από ένα συνδυασμό φυσικού και συνθετικού ελαστικού, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά και να «κρατάνε» καλύτερα στην άσφαλτο. Συνήθως το ένα τέταρτο ενός κοινού λάστιχου αποτελείται από ισοπρένιο, το οποίο έχει ληφθεί ως πετροχημικό παράγωγο και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ισοπρενίου κατευθύνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιείται σε άλλα προϊόντα, όπως κόλλες, πάνες, χειρουργικά γάντια κ.α.

Για την παραγωγή βιολογικού ισοπρενίου, η Genencor χρησιμοποιεί μια γενετικά τροποποιημένη μορφή του γνωστού και ευρέως χρησιμοποιούμενου από τους επιστήμονες βακτηρίου E.coli. Η εταιρεία έχει καταφέρει να «καθοδηγεί» τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό να παράγει ισοπρένιο από σάκχαρα που υπάρχουν σε φυτικά υλικά (βιομάζα από καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, χόρτα κ.α.).

Το μεταλλαγμένο βακτήριο προκαλεί μια ζύμωση στα σάκχαρα της βιομάζας, μια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βιολογικής προέλευσης ισοπρένιο σε αέρια μορφή. Το αέριο αυτό, στη συνέχεια, είναι εύκολο να συλλεχθεί και να καθαριστεί (το ισοπρένιο πρέπει να είναι πολύ καθαρό για να παράγει συνθετικό ελαστικό).

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, φρόντισε να χρησιμοποιεί ως βιομάζα αγροτικά υποπροϊόντα, ώστε να αποφύγει τις κατηγορίες ότι «δεσμεύει» γεωργικές καλλιέργειες που είναι πολύτιμες ως πηγή τροφής. Παράλληλα, συνεχίζει τις έρευνες για να χρησιμοποιήσει μελλοντικά, εκτός από το βακτήριο E.coli, εναλλακτικούς μικροοοργανισμούς, όπως την μαγιά.

Αν η παραγωγή βιο-ισοπρενίου αποδειχτεί αποδοτική και φθηνή, τότε το προϊόν μπορεί να βρει και άλλες πρακτικές χρήσεις (ακόμα και στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων – βενζίνης και πετρελαίου), με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ευρέως στο μέλλον.

Πηγή: enet.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια