Τουλάχιστον για όσους ακολουθούν πιστά την παράδοση, η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται η πιο… καθαρή μέρα του χρόνου. Είναι μέρα καθαρμού για τους ορθόδοξους Χριστιανούς – πνευματικού και σωματικού, καθώς σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, της 40ήμερης νηστείας ως το Πάσχα. Γι' αυτό ονομάζεται και Πρωτονηστίσιμη Δευτέρα.

Την Καθαρά Δευτέρα όλα είναι… καθαρά: Τα νηστίσιμα (χωρίς αίμα) φαγητά, ο άζυμος άρτος (η γνωστή λαγάνα), ο φρέσκος αέρας (αφού παραδοσιακά τα Κούλουμα γιορτάζονται στη φύση), η διάθεσή μας. Το εθιμοτυπικό συμπληρώνει το πέταγμα του χαρταετού, που συμβολίζει την πνευματική ανάταση.

Επίσης, οι παλιές νοικοκυρές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λέγεται ότι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έκαναν και ένα ιδιαίτερο τελετουργικό στην κουζίνα τους: Έπλεναν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα σκεύη μαγειρικής, ώστε να απομακρύνουν τα λίπη και στη συνέχεια τα κρεμούσαν πεντακάθαρα και γυαλιστερά αφήνοντάς τα άθικτα ως το τέλος της νηστείας. Επίσης, άσπριζαν με ασβέστη τα πεζοδρόμια (ο ασβέστης καθαρίζει και απολυμαίνει).

Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια