ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ: Γεννήθηκε ο Χριστός στις 25 Δεκεμβρίου (;)

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 27 Δεκεμβρίου 2016


Στις 25 Δεκεμβρίου κάθε έτους, οι Χριστιανοί ανεξαρτήτου δόγματος ή αίρεσης, εορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Από πού προκύπτει όμως αυτή η συγκεκριμένη ημερομηνία; Τί λένε οι γραφές και τα ιστορικά στοιχεία;

Η Καινή Διαθήκη δίνει ημερομηνία γέννησης;

Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Βίβλο που να τοποθετεί χρονολογικά επακριβώς το πότε γεννήθηκε ο Ιησούς. Πάντως σίγουρα δεν αναγράφεται πουθενά ότι ήταν χειμώνας, αλλά αφήνεται να εννοηθεί πως ήταν μάλλον στα μέσα του φθινοπώρου.

Πώς προέκυψε η 25η Δεκεμβρίου;

Η γέννηση του Ιησού ως θρησκευτικό γεγονός, άρχισε να εορτάζεται από τους Χριστιανούς, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 335 μ.Χ.. Επί Πάπα Ιουλίου του 1ου (337 - 352 μ.Χ), τα Χριστούγεννα έπαψαν να εορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνια και μεταφέρθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου.

Για τη θέσπιση της συγκεκριμένης ημερομηνίας, ο Πάπας Ιούλιος βασίστηκε υποτίθεται (δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιστορικά στοιχεία), σε στοιχεία που βρέθηκαν στο αρχείο της Ρώμης για μια απογραφή πληθυσμού της αυτοκρατορίας επί εποχής του Καίσαρα Οκταβιανού Αυγούστου (27 π.Χ. - 14 μ.Χ). Αυτό, σε συνδυασμό με μια ρήση από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο «ἐκεῖνον δεῖ αὐξάνειν, ἐμὲ δὲ ἐλαττοῦσθαι» (Εκείνος πρέπει να αυξάνει, εγώ δε, να μικραίνω. Κεφ γ’ 30), οδήγησε στο συσχετισμό του Ιησού με τον ήλιο, καθώς εκείνη την ημέρα αρχίζει να αυξάνει η περίοδος της ημέρας σε σχέση με τη νύχτα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Επίσης, ήταν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να αντικατασταθούν οι παγανιστικές εορτές του θεού ήλιου, των Σατουρναλίων και των Μπρουμαλίων που εορτάζονταν την ημερομηνία αυτή. Σκοπός, ήταν η θέσπιση μιας γιορτής που θα περιείχε ειδωλολατρικά στοιχεία, τα οποία θα «εκχριστιάνιζε», προκειμένου να προσελκυστούν εύκολα μεγάλα πλήθη» στη χριστιανοσύνη.

Και έτσι η απάντηση στο ερώτημα μας είναι, πως η γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου είναι τελικά... ΜΥΘΟΣ...

Πηγή: mentality10.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια