Τί χρώμα είχε το καρότο, πριν γίνει πορτοκαλί (;)

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 16 Σεπτεμβρίου 2016


Το καρότο αυτή την εποχή είναι στις δόξες του. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες ή ως βασικό υλικό σε αλμυρές και γλυκές συνταγές προσφέροντας τα ωφέλιμα συστατικά του, που δεν είναι και λίγα. Αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών Α, Β1, Β2, C, καθώς και προβιταμίνης Α (β-καροτένιο), που του προσδίδει και το πορτοκαλί χρώμα του. Προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο, ενώ συμβάλλει στην καλή όραση και ιδιαιτέρως τη βραδινή. Επιπλέον τα καροτενοειδή φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης καταρράκτη και στον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ενώ δρουν και κατά της ινσουλινοαντίστασης.

Το ωφέλιμο πορτοκαλί λαχανικό δεν είχε όμως πάντοτε αυτό το χρώμα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα του ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται σε ζωγραφιές με μεγάλα μοβ φυτά, που μοιάζουν πολύ με καρότα, ενώ έχουν βρεθεί και πάπυροι με ιατρικές πληροφορίες, στους οποίους αναφέρεται η ευρεία φαρμακευτική χρήση του λαχανικού. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης το καλλιεργούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς και το ονόμαζαν «Φίλτρον», «Σίσαρον» (απαντάται σε γραπτά του κωμικού ποιητή Επίχαρμου), «Σταφυλίνο» (Ιπποκράτης) και «Ελαφοβοσκή» (Διοσκουρίδης). Έκτοτε το καρότο ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ασίας και κατόπιν στην Ευρώπη, όπου από τον 13ο αιώνα άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά (κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία). Δυο αιώνες αργότερα Φλαμανδοί το εισήγαγαν και στην Αγγλία.

Πολλοί καλλιεργητές δοκίμασαν να μεταλλάξουν το μοβ καρότο δημιουργώντας διάφορες ποικιλίες όπως η άσπρη, η κίτρινη και η κόκκινη, χωρίς όμως να καταφέρουν να γίνουν δημοφιλείς. Τελικά, την πορτοκαλί επιτυχημένη μετάλλαξη πρόσφεραν οι Ολλανδοί, οι οποίοι άρχισαν να το καλλιεργούν γύρω στο 1700 κατορθώνοντας να διασταυρώσουν το λευκό και το κίτρινο κυρίως με το κόκκινο. Έτσι το καρότο πήρε τη μορφή που ξέρουμε σήμερα και απέκτησε μια πιο γλυκιά γεύση. Ωστόσο καλλιεργείται ακόμα η μοβ ποικιλία του.

Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια