Τί να κάνεις, αν πατήσεις αχινό...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 29 Ιουλίου 2016


Συνήθως συμβαίνει σε όσους κάνουν βραδινά θαλάσσια μπάνια, καθώς δεν έχουν οπτική επαφή με τον βυθό. Ωστόσο ο αχινός μπορεί κάπου να βρίσκεται κρυμμένος, να μην τον δεις και να πέσεις κατά λάθος στην αγκαθωτή παγίδα του. Τότε τί κάνεις;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πάτημα του αχινού δεν αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας, απλώς θέλει υπομονή και συγκεκριμένες ενέργειες. Όταν ο αχινός αφήσει για ενθύμιο στην πατούσα σου τα μαύρα, εύθραυστα αγκάθια του, το πρώτο πράγμα που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις το πόδι στο έδαφος και να περπατήσεις, γιατί θα σπρώξεις τα αγκάθια ακόμα πιο βαθιά. Στη συνέχεια λάβε τα μέτρα σου:

Θα πρέπει να ζητήσεις να σου φέρουν ελαιόλαδο για να αλείψεις το σημείο, ώστε να μαλακώσει. Πρακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λάδι. Απλώς το ελαιόλαδο είναι το καταλληλότερο, γιατί διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει λάδι, βούτηξε το πόδι σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (πρόσθεσε, αν θέλεις, και λίγο λευκό ξίδι), για να μαλακώσει το δέρμα και να ανακουφιστείς από τον πόνο.

Μόλις περάσει λίγος χρόνος και μαλακώσει το δέρμα, δοκίμασε να πιέσεις με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά από κάθε αγκάθι. Αν με την πίεση το αγκάθι ξεμυτίσει, τότε επιχείρησε να το τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχεις βρέξει προηγουμένως με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή θα έχεις κάψει τις άκρες του με αναπτήρα.

Αν το αγκάθι δεν βγαίνει, υπάρχει η λύση της αποστειρωμένης βελόνας ή καρφίτσας: Αφού πρώτα κάψεις με έναν αναπτήρα τη μύτη της, προσπάθησε να σπρώξεις με αυτή το αγκάθι, για να εμφανιστεί και να το τραβήξεις με το τσιμπιδάκι. Η λύση αυτή απαιτεί επιδεξιότητα, καλό φωτισμό και δυνατή όραση (ακόμα και μεγεθυντικό φακό, αν υπάρχει). Διότι αν δεν γίνει σωστά, το αγκάθι μπορεί να μπει ακόμα πιο βαθιά ή να σπάσει, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματιστεί το σημείο. Αν δεν μπορείς εσύ να κάνεις αυτή τη μικροεπέμβαση στο πόδι σου, καλύτερα να δοκιμάσει κάποιος άλλος, με πολλή προσοχή.

Όταν βγουν τα αγκάθια, πλύνε το σημείο με νερό και πράσινο σαπούνι για απολύμανση ή ρίξε άφθονο οξυζενέ. Απόφυγε να πατήσεις το πόδι όσο μπορείς και κάλυψε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Στην περίπτωση που τα αγκάθια είναι πολλά, έχουν εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και πονάς πολύ, καλύτερα μετά την επάλειψη με λάδι να απευθυνθείς στο πλησιέστερο ιατρείο, για να σε περιποιηθούν και να προλάβεις τυχόν μόλυνση.

Το δέρμα μας έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό. Όταν ένα ξένο σώμα (π.χ. αγκάθι) το τρυπήσει και κατορθώσει να το διαπεράσει σε πολύ μικρό βάθος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να το αποβάλει μετά από μερικές μέρες, το πολύ μέσα σε έναν μήνα. Στο μεταξύ καλό είναι να πατάς το πόδι όσο λιγότερο μπορείς και να το αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο.

Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια