Η γαστρεντερίτιδα βρίσκεται σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορεί να μας προσβάλει και τί μέτρα πρέπει να παίρνουμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι.

Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με εμετό, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια. Οι περισσότεροι λοιμώδεις παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του νερού και των τροφίμων. Ειδικά το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους στα τρόφιμα. Σπανιότερα το έντερο προσβάλλεται κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε μολυσμένα νερά ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρωκτικών συνηθειών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, όπως aids, neisseria gonorrhoeae).

Όταν η γαστρεντερίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του πάσχοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο παθογόνος μικροοργανισμός διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από κοινές γαστρεντερίτιδες.

Βασικά μέτρα πρόληψης

- Να μην αμελείς το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων.

- Να ψήνεις καλά τις τροφές.

- Να μην αφήνεις τα τρόφιμα να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να τα συντηρείς σωστά στο ψυγείο.

- Να πλένεις με καυτό νερό και σαπούνι τα σκεύη που χρησιμοποιείς για την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών.

- Να μην καταναλώνεις τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια εκτός σπιτιού.

- Να μην κολυμπάς σε μολυσμένα νερά.

- Να αποφεύγεις την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών, γιατί καταστρέφει ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου που προστατεύουν από επικίνδυνα παθογόνα.

- Συνιστάται το εμβόλιο ηπατίτιδας Α σε όσους τρέφονται συχνά σε εστιατόρια.

- Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή είναι επιβεβλημένη.

Πηγή: bimag.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια