Το κάπνισμα είναι σίγουρα μια κοινωνική πληγή για την ανθρωπότητα… Στις Η.Π.Α το κάπνισμα ενοχοποιείται για 1 στους 5 θανάτους που συμβαίνουν για διαφορά αιτία. Ο καπνός του τσιγάρου είναι υπεύθυνος για το 40% όλων των μορφών καρκίνου και το 25% των καρδιοπαθειών. 

Εκτός από την επίδραση στους καρκίνους και στις καρδιοπάθειες το κάπνισμα επιδρά δυσμενώς και στη γονιμότητα του άνδρα. Σε ποσοστό 30-35% των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία «μολύνονται» καθημερινά με νικοτίνη και σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό παθητικών καπνιστών. Επίσης, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει εκτός από νικοτίνη και πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες αναγνωρισμένες καρκινογόνες ουσίες που κατανέμονται στον οργανισμό μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, στα διαφορά όργανα. 

Η ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς από πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Οι χημικοί και περιβαντολλογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την σπερματογένεση. Η επίδραση αυτή μπορεί να επέλθει είτε στον ορμονικό κύκλο του άνδρα ή απευθείας στα γεννητικά κύτταρα και στο σπερματογόνο επιθήλιο των όρχεων. 

Στα σπερματικό κύτταρα, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ωρίμανσής τους επέρχονται πολλές φυσιολογικές και ανατομικές αλλαγές μέχρι να αποκτήσουν την τυπική μορφή τους. Η παραγωγή νέων φυσιολογικών σπερματοζωαρίων χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες. 

Το κάπνισμα προκαλεί παθολογικές αλλοιώσεις στη σπερματογένεση δημιουργώντας στειρότητα ή ακόμα και σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο αν επέλθει σύλληψη. Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί αλλοιώσεις στη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και στη συγκέντρωσή τους στο σπέρμα του άντρα. Ο πληθυσμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα μειώνεται από 22% ως 57% στους καπνιστές. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι και αυτή αλλοιωμένη. 

Οι περισσότερες αλλοιώσεις γίνονται στην ουρά του σπερματοζωαρίου που είναι και η κινητήρια δύναμη του κυττάρου αυτού. Σπερματοζωάριο με κομμένη ουρά που δεν μπορεί να κινηθεί για να φτάσει μέχρι το ωάριο είναι καταδικασμένο σε θάνατο. 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα επιδρά και στη σεξουαλική επιθυμία και τη συχνότητα σεξουαλικής επαφής. Δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί ο μηχανισμός αυτής της επίδρασης, αλλά θεωρείται ότι είναι ορμονικός. 

Η επίδραση του καπνού του τσιγάρου είναι δυνατόν να προκαλέσει ορχική ατροφία και αναστολή της σπερματογένεσης. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις επιδρώντας στις γενετικές πληροφορίες (DNA) των αναμενόμενων κυττάρων.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο καπνός του τσιγάρου επιδρά στο σπέρμα με 3 διαφορετικούς μηχανισμούς: πρώτον, με τη μείωση των ανδρικών ορμονών. Δεύτερον, με την επίδραση στην ικανότητα παραγωγής του σπέρματος απόντος ορχήστρα. Τρίτον, επιδρά σε άλλες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η αγγειοπιεζίνη που με τη σειρά τους βλάπτουν τον μηχανισμό παραγωγής υγιούς σπέρματος.

Πηγή: infokids.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια