Ένας γίββωνας που ενδημεί στο νησί Χαϊνάν της Κίνας (σσ: επιστημονική ονομασία Nomascus hainanus) κινδυνεύει να γίνει το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό που θα εξαφανιστεί από προσώπου Γης εξαιτίας της οικονομικής δραστηριότητας του ανθρώπου.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε μόλις 25 άτομα που ζουν σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ο πληθυσμός είναι χωρισμένος σε τρεις «οικογένειες», με τα αρσενικά και τα θηλυκά να τραγουδούν σε ντουέτα κάθε βράδυ.

Από τα 25 άτομα, μόλις πέντε θηλυκά βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής.

Μπροστά στο φάσμα της εξαφάνισης - ο γίββωνας του Χαϊνάν κατατάσσεται στα είδη της Κόκκινης Λίστας των ειδών που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης - περισσότεροι από 100 επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη σωτηρία του σπάνιου πιθήκου.

«Η διασφάλιση του μέλλοντος για τον γίββωνα του Χαϊνάν αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες για τη διατήρηση των θηλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν προχωρήσουμε σήμερα στα κατάλληλα βήματα, δεν είναι πολύ αργά για να σώσουμε αυτό το υπέροχο είδος» δήλωσε ο Δρ Σάμιουελ Τέρβι της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης στο Χαϊνάν για το σχέδιο δράσης.

Τα μέτρα που θα ληφθούν

Η έκθεση των επιστημόνων περιλαμβάνει 44 δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό, όπως η δημιουργία εναέριων γεφυρών ανάμεσα στα δέντρα διαφορετικών περιοχών, προκειμένου να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ της βλάστησης και να ενισχυθούν οι δυνατότητες εξάπλωσης του είδους και σε άλλα μέρη.

Άλλωστε οι γίββωνες είναι ταχείς και ευέλικτοι όταν μετακινούνται στις κορυφές των δέντρων, αλλά ευάλωτοι σε επιθέσεις από θηρευτές όταν βρίσκονται στο έδαφος.

Άλλα μέτρα είναι η καλύτερη παρακολούθηση του πληθυσμού και ο περιορισμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Στη διάρκεια του 1950, το νησί του Χαϊνάν φιλοξενούσε πάνω από 2.000 γίββωνες. 

Αποδεκατίστηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα λόγω του κυνηγιού, αλλά και της αποδάσωσης για τη δημιουργία φυτειών καουτσουκόδεντρων.

Πλέον ο γίββωνας του Χαϊνάν είναι τόσο ευάλωτος που μπορεί να εξαφανιστεί από μια επιδημία ή ακόμα και από το πέρασμα ενός τυφώνα.


Πηγή: econews.gr - cyprustimes.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια