Πέραν των επιταγών της θρησκευτικής παράδοσης, η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για όσους νηστεύουν και τις 40 μέρες, αλλά και γι' αυτούς που στερούνται κάποιων τροφών για μικρότερο διάστημα.
Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι, ενώ η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι τα 25-30 γραμμάρια την ημέρα, στη νηστεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η ποσότητα φτάνει τα 30-42 γραμμάρια την ημέρα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεΐνη) που προστατεύουν από τον διαβήτη και βιταμίνες που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα και θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκαταλέγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.
Πηγή: onmed.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.