Ένα διαχρονικό μήνυμα του νομπελίστα Μπέρτραντ Ράσελ...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 18 Ιανουαρίου 2015


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του φιλόσοφου, μαθηματικού, ειρηνιστή και νομπελίστα Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ στον Τζων Φρήμαν για την τηλεοπτική σειρά του BBC Face-to-Face (4 Μαρτίου 1959).

Ο κ. Ράσελ στο συγκεκριμένο απόσπασμα στο ερώτημα τί θα άξιζε να αφήσει στις επόμενες γενιές ως κληρονομιά-μάθημα ζωής απαντά: 

«Θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Ένα πνευματικό και ένα ηθικό. Το πνευματικό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: όταν μελετάς οποιοδήποτε θέμα ή εξετάζεις οποιαδήποτε φιλοσοφική σκέψη, να αναρωτιέσαι μόνο για το ποιά είναι τα πραγματικά γεγονότα και ποιά η αλήθεια που αυτά επιβεβαιώνουν. Ποτέ μην αφεθείς να αποσπάσαι είτε από αυτό που θέλεις να πιστεύεις, είτε από αυτό που νομίζεις πως θα ευεργετούσε την κοινωνία αν γινόταν πιστευτό. Αλλά κοίτα μόνο ποιά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Το ηθικό που έχω να πω είναι πολύ απλό. Θα έλεγα ότι η αγάπη είναι σοφή και το μίσος είναι ανόητο. Σε αυτόν τον κόσμο, που ολοένα και αλληλοσυνδέεται, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι θα λένε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνυπάρξουμε. Και αν πρέπει να ζήσουμε μαζί και όχι να πεθάνουμε μαζί, πρέπει να μάθουμε σε ένα είδος φιλανθρωπίας και σε ένα είδος ανεκτικότητας, που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.»


Πηγή: doctv.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια