Η παράθεση πολλών πιάτων με μορφή μπουφέ είναι μία από τις πιο αγαπημένες εορταστικές συνήθειες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τους εορταστικούς μπουφέδες δεν σχετίζονται μόνο με την πολυφαγία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές φορές τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις.

Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά:

Τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ιοί είναι ορισμένα μόνο από αυτά. Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό και διάρροια.

Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται.

Είναι σημαντικό, το άτομο κατά τη διάρκεια της εορταστικής εστίασης να φροντίσει ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να ευρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση:

- Να αποφύγει το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών, καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα.

- Να μην καταναλώνει αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύει μεταξύ τους. Να αποφύγει, κατά το δυνατόν την υπερκατανάλωση γλυκών και λιπαρών.

- Να μασάει καλά τις τροφές και αποφεύγει να τρώει γρήγορα.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των μπουφέδων και κατά την εστίαση:

- Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.

- Τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές μοναδικές για το κάθε πιάτο πιατέλες. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές πιατέλες από την αρχή.

- Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

- Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά τη χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.

- Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο μπουφέ.

Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.

Πηγή: infokids.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια