Ιαπωνία: Επιστήμονες δημιούργησαν διάφανα ...ποντίκια!

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 8 Νοεμβρίου 2014


Στόχος τους δεν ήταν να κλέψουν τις εντυπώσεις, αλλά να μελετήσουν σε βάθος τους μηχανισμούς πίσω από την εκδήλωση του καρκίνου ή ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Η μέθοδος που εφάρμοσαν οι ερευνητές αφαιρεί σχεδόν εντελώς τις χρωστικές από τους ιστούς – και σκοτώνει εν τέλει τα ποντίκια – επιτρέποντάς τους να μελετούν μεμονωμένα κάθε όργανο χωρίς να χρειάζεται να τεμαχίσουν τα πειραματόζωα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Kazuki Tainaka, με τον τρόπο αυτό «θα είναι ευκολότερο να εξεταστεί πώς εκφράζονται τα γονίδια στους διάφορους ιστούς».

Οι ερευνητές αξιοποίησαν μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται αίμη (haem), η οποία δίνει στο αίμα το χαρακτηριστικό του χρώμα. Η αίμη βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς του σώματος.

Για να γίνουν τα ποντίκια διαφανή, ένα αλατούχο διάλυμα διοχετεύεται στην καρδιά του ποντικιού, απομακρύνοντας το αίμα από το κυκλοφορικό και σκοτώνοντας τελικά το πειραματόζωο.

Στη συνέχεια, μια χημική ουσία διοχετεύεται στο σώμα του ποντικιού, ώστε να προκαλέσει χημική αντίδραση και να διαχωρίσει τo αίμα από την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη παραμένει στο νεκρό σώμα του πειραματόζωου. Το νεκρό ποντίκι εμβυθίζεται στη χημική ουσία έως και για δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τη βοήθεια ειδικού λέιζερ, δημιουργείται μια πλήρης και εξαιρετικά λεπτομερής απεικόνιση ολόκληρου του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Hiroki Ueda, η πρωτοποριακή μέθοδος απεικόνισης «μπορεί να εφαρμοστεί για να μελετήσουμε πώς αναπτύσσεται ένα έμβρυο ή πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος ή ένα αυτοάνοσο νόσημα σε κυτταρικό επίπεδο».

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Ινστιτούτο RIKEN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και τον Οργανισμό Επιστημών και Τεχνολογίας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Πηγή: onmed.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια