Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της επιδημίας του Έμπολα είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς σε νέα ανακοίνωσή του ο βοηθός του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Bruce Aylward δήλωσε πως αναμένεται να καταγραφούν έως και 10.000 νέα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση για τους ερχόμενους δύο μήνες.

Παράλληλα, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού έχει σκαρφαλώσει στο 70%, ενώ σε παλαιότερες ανακοινώσεις του ΠΟΥ δεν ξεπερνούσε το 50-55%.

Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, τα ερωτήματα παραμένουν για τους τρόπους μετάδοσης και την ταυτότητα του ιού.

Τί συμβαίνει λοιπόν στο σώμα όταν εισβάλλει σε αυτό ο Έμπολα;

Όπως εξηγεί ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal Τζέισον Μπελίνι, ο ιός επιτίθεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα που σχηματίζουν το λεπτό στρώμα του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων.

Ο Έμπολα επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των τριχοειδών αγγείων, των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Καθώς ο ιός αντιγράφεται και πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, οι δεσμοί μεταξύ των ενδοθηλιακών κυττάρων χαλαρώνουν κι έτσι το αίμα μπορεί να «διαρρεύσει» με ευκολία.

Για τον λόγο αυτό, συνήθη συμπτώματα της λοίμωξης από τον Έμπολα είναι το κοκκίνισμα των ματιών, η αιμορραγία της μύτης και το αίμα στα κόπρανα. Η απώλεια αίματος έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης και την αφυδάτωση του οργανισμού.

Ο Έμπολα προσβάλλει επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα των μεγαλύτερων φλεβών και αρτηριών του σώματος. Εκεί, ένα στρώμα μυών αποτρέπει την εκροή αίματος. Όταν όμως υπάρχουν βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα παρατηρείται απώλεια του μυϊκού τόνου. Κατ' επέκταση, τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά και δεν παρέχεται αρκετό αίμα στα ζωτικά όργανα του σώματος. Σταδιακά, οι πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, ο εγκέφαλος και κάθε όργανο του σώματος αρχίζει να δυσλειτουργεί.


Πηγή: onmed.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια