Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν την «τριπλέτα του θανάτου», τους τρεις παράγοντες που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση "Stroke", αναλύουν πώς οι τρεις αυτοί παράγοντες, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προβλέψιμοι, συμβάλλουν στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο επικίνδυνος συνδυασμός περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπέρταση και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

«Είναι χειρότερο να είναι κάποιος καπνιστής και να έχει ταυτόχρονα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο παρά να καπνίζει και να έχει λάβει ανώτερη μόρφωση», δηλώνει η Έλεν Νόρνταλ, επικεφαλής της σχετικής μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Ως «χαμηλό μορφωτικό επίπεδο» οι ερευνητές ορίζουν τη δεκαετή εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο ή τα πρώτα χρόνια του λυκείου.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν σε 68.643 άτομα ηλικίας 30 έως 70 ετών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 16% των ανδρών και το 11% των γυναικών αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εάν ήταν καπνιστές, είχαν υπέρταση και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σε περίοδο 14 ετών, το 10% αυτής της ομάδας ανδρών και το 9% αυτής της ομάδας γυναικών έπαθαν τελικά εγκεφαλικό.

Εξαιρώντας τον παράγοντα της υπέρτασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αντιμετώπιζαν και πάλι μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μορφωμένους καπνιστές.

Πηγή: onmed.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια