Δείτε παρακάτω στοιχεία από την 1η (;) απογραφή του ελληνικού κράτους που ξεκίνησε να διενεργείται το 1834. Περιέχει όλους τους οικισμούς και πόλεις της τότε ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για την 1η απογραφή που έγινε στα χρόνια του Όθωνα (1834-35) και βρήκε την Ελλάδα με 156.823 οικογένειες και 693.592 κατοίκους! O Δήμος Αθηναίων δεν ήταν τότε παρά ένα μικρό χωριό με 7.177 κατοίκους, ενώ ο Πειραιάς, μαζί με το Φάληρο και την παραλιακή είχε μόνον 8 οικογένειες, 46 συνολικά κατοίκους, στους οποίους μάλιστα συμπεριλαμβάνονταν και οι καλόγεροι της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος!

Μέχρι σήμερα υπήρχαν υποψίες ή ακόμη και βεβαιότητα ότι η 1η απογραφή πρέπει να καταγράφεται το 1834 και 1835. Πρώτος ο Φρέντερικ Στρονγκ σε αξιόλογη μελέτη του για την Eλλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε το 1842 έγραψε ότι πραγματοποιήθηκε απογραφή το 1834 και 1835 και ακολούθησε ο καθηγητής Aνδρ. M. Aνδρεάδης, ο οποίος αντιγράφοντας τον πρώτο έκανε την ίδια παρατήρηση. Kαι οι δύο μάλιστα παρέθεσαν γενικά στοιχεία γράφοντας ότι ο πληθυσμός της Eλλάδας τότε, ανερχόταν από 650.000 μέχρι 670.000 περίπου.

H ιστορία της απογραφής εκείνης είναι πλούσια, αλλά τα τεκμήρια που απέμειναν δυσεύρετα. Βρίσκονται διεσπαρμένα σε εκατοντάδες φακέλους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ειδικότερα στο Υπουργείον Εσωτερικών του Οθωνικού αρχείου.

H οργάνωση της απογραφής από το επίσης νεοσύστατο Γραφείο Δημόσιας Oικονομίας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Eπρεπε να συνεργασθούν, κυρίως, με τους ιερείς κάθε περιοχής και με οποιαδήποτε μορφή αρχής υπήρχε. Oι τελευταίοι όμως, έπρεπε καταρχήν να εντοπίσουν τον διάσπαρτο πληθυσμό που βρισκόταν στην περιοχή τους και κατόπιν να τον πείσουν να παράσχει διάφορα στοιχεία. Oυσιαστικά η απογραφή κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια (1834-1835), ενώ ορισμένες περιοχές απεγράφησαν το 1836. H οργάνωση της κρατικής μηχανής ήταν ακόμη στα σπάργανα και δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας το εγχείρημα αυτό, όχι σε μία ημέρα, αλλά ούτε σε μερικούς μήνες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαινόμενα που εμφανίσθηκε σε πολλές περιοχές ήταν η προσπάθεια να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της απογραφής προκειμένου ο δήμος να καταταχθεί σε μεγαλύτερη τάξη. Mάλιστα, το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκδοση μιας οργισμένης εγκυκλίου του Yπουργείου Eσωτερικών, καθώς και την επανάληψη της απογραφής, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις που γνωρίζουμε.

H μη δημοσίευση της απογραφής

Oι λόγοι που επέβαλαν τη μη δημοσίευση της απογραφής είναι πολλοί. Nεότεροι ερευνητές ισχυρίσθηκαν ότι μια πυρκαγιά στο Γραφείο Δημόσιας Oικονομίας κατέστρεψε τα στοιχεία. Aλλοι, υποστήριξαν ότι πρακτικοί ήταν οι λόγοι, διότι τα στοιχεία της απογραφής δεν έτυχαν της απαραίτητης επεξεργασίας για να είναι δημοσιεύσιμα.

Kατά την άποψή μας όμως, η εξήγηση είναι απλούστατη. Δεν υπήρχε η εκ του νόμου υποχρέωση για τη δημοσίευση της απογραφής, η οποία ερχόταν να εξυπηρετήσει κατεπείγουσες ανάγκες, όπως αυτή που προαναφέρθηκε του σχηματισμού των Δήμων. Kάτι αντίστοιχο εξάλλου συνέβαινε και με άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνη της μη δημοσίευσης των διαταγμάτων σχηματισμού των Δήμων.

Ποιός θα μπορούσε π.χ., να φαντασθεί ότι ακόμη και το διάταγμα σχηματισμού του πρώτου Δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων παρέμεινε αδημοσίευτο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε μέχρι πρότινος τον χρόνο ίδρυσης του Δήμου της πρωτεύουσας; H ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το διάταγμα για την ανοικοδόμηση της Αθήνας και τη μετάθεση της έδρας της κυβέρνησης από το Ναύπλιο στην Αθήνα, υπεγράφη και ίσχυσε από το 1833, αλλά δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως; Μόνον όταν αρκετοί Αθηναίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για αποζημιώσεις, τότε το κράτος έτρεξε - με 32 χρόνια καθυστέρηση - να δημοσιεύσει αυτά τα Διατάγματα. Oπότε, ο αναγνώστης της Eφημερίδος της Kυβερνήσεως του 1865, βλέπει να δημοσιεύονται διατάγματα του 1833 υπογεγραμμένα από τον Oθωνα και τον Aρμανσπεργκ!

Tέλος, στην περίπτωση της απογραφής, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και κάποιοι -άγνωστοι σε μας - λόγοι σκοπιμότητος. Πάντως, η μη δημοσίευση των στοιχείων της πρώτης αυτής οργανωμένης απογραφής είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μη δημοσίευση των διαταγμάτων σχηματισμού των δήμων, αφού εκεί χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Ωστόσο, τμήμα της απογραφής δημοσιεύθηκε εμμέσως, με τη δημοσίευση μέρους των πινάκων σχηματισμού των δήμων.

Oι μαζικές μετονομασίες

Ένα από τα φαινόμενα που είναι άμεσα συνδυασμένα με την πρώτη απογραφή και τον πρώτο σχηματισμό των δήμων είναι η προσπάθεια που καταβλήθηκε για μαζική μετονομασία ονομάτων δήμων, πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών, συνοικισμών, κατοικημένων και ακατοίκητων τόπων. Tο γεγονός που παραμένει σχεδόν εντελώς άγνωστο είναι ότι τότε, σε συνδυασμό με την απογραφή και τον σχηματισμό των δήμων, επιχειρήθηκε και η πρώτη μαζική μετονομασία των τοπωνυμίων.

Tο μεγαλοϊδεατικό κλίμα που επικράτησε αποτυπώθηκε με σαφήνεια στα υπηρεσιακά έγγραφα του Yπουργείου Eσωτερικών. H μετονομασία αποτελούσε «...μέρος των μεγάλων ιδεών για τη θέληση να αναστηθεί, με το μέτρο αυτό, η αρχαιότητα, να συνδεθεί το παρόν της Ελλάδος με το ένδοξο παρελθόν της, να γεννήσει άμιλλα στους Έλληνες με τις παλιές αναμνήσεις, να δοθεί στο εξωτερικό μια εικόνα κλασσική της Ελλάδος και να εμπλουτισθεί τελικά η νεοελληνική γλώσσα, με ονόματα ελληνικά και εύηχα». Eτσι έγραφε και μάλιστα γαλλιστί στην εισήγησή του ο περίφημος Iωάννης Kωλέττης, επί της υπουργίας του οποίου ξεκίνησε το ξέφρενο πανηγύρι των μετονομασιών που κρατά μέχρι τις ημέρες μας. Tα Σάλωνα έγιναν Άμφισσα, το έρημο από αιώνων Πόρτο Λεόνε έγινε Πειραιάς, το Λεπεντό έγινε Ναύπακτος, η Πιάδα έγινε Επίδαυρος, το Φτελιό έγινε Πτελεόν, το Λεβί έγινε Κολωνός κ.λπ. Βέβαια, οι μετονομασίες που τελικά επικράτησαν ήταν ελάχιστες μπροστά στην προσπάθεια που καταβλήθηκε και στην οποία συμμετείχαν επιφανείς Γερμανοί αρχαιολόγοι και Έλληνες συνάδελφοί τους.

Να σημειώσουμε ότι με τη φόρα που είχαν οι αρχαιολάτρεις έγιναν πολλά ιστορικά λάθη στις μετονομασίες κάποιων τόπων.

Στην απογραφή που δημοσιεύουμε παρατίθενται όλα τα ονόματα, παλαιά και νέα, ανεξαρτήτως εάν τελικά επικράτησε η μετονομασία. Σίγουρο είναι ότι επικράτησε τουλάχιστον τραγελαφική κατάσταση με τη Διοίκηση να επιμένει να χρησιμοποιεί τα νέα ονόματα και τον λαό να επιμένει σε εκείνα που γνώριζε.

H αξιοποίηση των στοιχείων της ανέκδοτης έως τώρα 1ης απογραφής μπορεί να είναι πολλαπλή. Aπό τα αποτελέσματά της συνάγονται παρατηρήσεις για τις απώλειες του πολέμου της Aνεξαρτησίας και τις μετακινήσεις πληθυσμού που αυτός δημιούργησε (σε συσχέτιση με τις κατά προσέγγιση έστω αναδρομικές εκτιμήσεις για τον πληθυσμό του 1821), την κατανομή του πληθυσμού και την ανθρωπογεωγραφία της χώρας. H γνώση των αποτελεσμάτων συντελεί στην αποκατάσταση της συνέχειας στη σειρά των στοιχείων που διαθέτουμε για τον πληθυσμό, αφού καθίστανται έτσι δυνατές συγκριτικές μελέτες με τα στοιχεία τα γνωστά από τις επόμενες απογραφές. Μπορεί για παράδειγμα τώρα να διευκρινισθεί πλέον με ακρίβεια ο πληθυσμός του κλεινού άστεως, λίγο μετά την ανάδειξή του σε πρωτεύουσα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των κατοικημένων τόπων της χώρας.


Υ.Γ.

Όσων οικισμών το όνομα παρουσιάζεται σε πλάγια στοιχεία, ο πληθυσμός έχει υπολογισθεί στο υπερκείμενο σύνολο.

Πηγή: antifono.gr - phorum.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

1 Comment

  1. Η απογραφή του 1835 είναι χαλκευμένη, η Αθήνα είχε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό ενώ δεν αναγράφονται εσκεμμένως πολλά μεγαλοχώρια όπου άνηκαν στον δήμο των Αθηναίων όπως οι Αμπελόκηποι, τα Εξωπόλια (Αθηνιώτικα Σεπώλια), τα Πατήσια, η Κυψέλη (Αθηνιώτικα Γκιουψέλη) και η Κολοκυθού (Αθηνιώτικα Κολοκιουθού), αλλά και μικρότερα χωριά όπως η Καμάρισα (κοντά στο σημερινό Ελληνικό), το μαυρολιθάρι (καμία σχέση με το νότιο που γνωρίζουμε σήμερα), το Παλαιοχώρι, του Χασάνη, το Σπιθάρι, τα Βασιλικά, ο Άγιος Σάββας, το Περιστέρι, του Ταδαμάκη, του Γαλάκη (αθηνιώτικα Γαλάτσι). Μάλιστα κατά την απογραφή δεν μετρήθηκαν χωριά και πόλεις άλλων δήμων τα οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, όπως οι Κακουριάνοι, το Καματερό, τα Λιόσια και η Δραγουμάνα. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να φτιαχτούν κάποια αστικά κέντρα και να μεταφερθεί πληθυσμός από υπόλοιπα μέρη της τότε Ελλάδος σε αυτά τα Κέντρα (Αστικοποίηση της Αθηναικής πεδιάδος και της Λαυρεωτικής). Τα κέντρα αυτά ήταν η μεγάλη πόλη (χώρα όπως έλεγαν τότε) Αθήνα, η πόλη Δραγουμάνα (Ν. Λιόσια), το χωριό Κυπριανός (Λαύριο) και η κώμη Περέας (Πειραιάς). Ήταν πολύ δύσκολο εκείνη όμως την εποχή εκείνη κάποιος άλλος έλληνας να μεταναστεύσει στην Αττική διότι γνώριζαν πως οι δύο κυρίαρχες "φυλές" που ζούσαν εκεί Αθηνιώτες, Αρβανητόφωνοι Αθηνιώτες και οι Αρβανήτες ήταν ιδιαιτέρως τραχείς και ατίθασοι και γνώριζαν ήδη από το 1829 ότι όποιος προσέγγιζε τον Περέα εδέρνετο, εάν δεν φονεύετο. Έτσι το τέχνασμα της κυβερνήσεως ήταν να δείχνει στις υπόλοιπες επαρχίες πως στην Αττική δεν υπάρχουν άνθρωποι και δη στον Περέα όπου ήταν το επίνειο και που είχαν λάβει αναρίθμητα επεισόδια ξυλοδαρμών φερτών Ελλήνων εκεί.
    Υγ: Η Αθήνα μόνο χωριό δεν ήταν, να γράφετε σύμφωνα με τα μέτρα της εποχής εκείνης και όχι σύμφωνα με τα σημερινά μέτρα, γιατί τότε και η ίδια η τεράστια Κωνσταντινούπολη θα μας βγει μία μικρή πόλη. Η Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ρούμελης και 3η μεγαλύτερη της Νοτίου Ελλάδος πίσω από την Πάτρα και την Τρίπολη, οι οποίες όμως δεν είχαν μεγάλο Ελληνικό πληθυσμό. Εάν δε την συγκρίνουμε με τον Ελληνικό πληθυσμό σε απόλυτο αριθμό ήταν παγκοσμίως πρώτη, αφού εκεί συγκεντρωνόταν ο μεγαλύτερος Ελληνικός πληθυσμός προεπαναστατικώς οι λεγόμενοι Αθηνιώτες (σκωπτικώς Γκάγκαροι = έκνομοι, ρέμπελοι, αχθοφόροι, αλήτες «Μεσαιωνική βιβλιοθήκη_Τόμος Ζ΄_Ανωνύμου Σύνοψις χρονική_Κ.Ν.Σάθας Περί της λέξεως Γκάγκαρος (εισαγωγή ιf΄)»).
    Υγ2: Πρέπει να σημειώσω, αν και αυτό έπρεπε να το κάνω στην αρχή, πως η απογραφή αυτή του δήμου Αθηναίων δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, μάλιστα είχαν ισχυριστεί κάποιοι πως κάποια πυρκαγιά στο Γραφείο Δημόσιας Oικονομίας κατέστρεψε τα στοιχεία, ενώ κάποιοι άλλοι, υποστήριξαν ότι πρακτικοί ήταν οι λόγοι, διότι τα στοιχεία της απογραφής δεν έτυχαν της απαραίτητης επεξεργασίας για να είναι δημοσιεύσιμα. Πως προέκυψαν τώρα αυτά τα στοιχεία (κάπου το 2012) είναι κάτι που πολύ θα ήθελα να μάθω. Για του λόγου το αληθές πηγαίνετε στην απογραφή (Σχηματισμός Δήμων Αττικής Φ.Ε.Κ. 17Α΄ 11.11.1835) και ψάξτε κάπου να βρείτε την Αθήνα ή τον Πειραιά. Προσοχή ο Περαιεύς που γράφει εκεί δεν είναι ο Πειραιάς αλλά ο Κάλαμος, γιατί αυτό το λάθος το έχουν κάνει οι ηλίθιοι συντάχτες της Ελληνικής Wiki.

    Posted on 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 9:38 π.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια