Το 1961, ο γιατρός Λεονίντ Ρογκόζοφ βρίσκεται από το Λένινγκραντ στην πιο απομακρυσμένη περιοχή πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στη Σιβηρία, στον σταθμό της Νοβολαζερέφσκαγια, ως μέλος μιας ομάδας μετεωρολόγων για να μελετήσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους -60 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά στον σταθμό βρίσκονται 13 επιστήμονες.

Το πρωινό της 29ης Απριλίου του 1961, ο Ρογκόζοφ, όμως αρρωσταίνει. Ξυπνά με δέκατα, ναυτία και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, με τα παυσίπονα να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ο Ρογκόζοφ κατάλαβε αμέσως τί είχε από τα συμπτώματα... σκωληκοειδίτιδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ανησυχούσε. Όμως εκεί, 1.600 χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο χωριό και με -60 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία και θυελλώδεις ανέμους με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων να σαρώνουν το έδαφος, τα πάντα είναι δύσκολα.

Η μόνη λύση ήταν να ζητήσουν βοήθεια από τον ασύρματο, ωστόσο κανένα αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει λόγω καιρού για μία εβδομάδα.

Ο Ρογκόζοφ στις 22:30 λιποθυμά από τους πόνους. Όταν τον επαναφέρουν, παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Να κάνει στον... εαυτό του την επέμβαση. Έτσι κι αλλιώς, δεν είχε να χάσει τίποτα, αφού η περιτονίτιδα είχε ήδη εμφανιστεί.

Φυσικά δεν γνώριζε ότι η απόφασή του αυτή έμελλε να γραφτεί στην ιστορία.

Στο ιατρείο του σταθμού όλα ήταν έτοιμα, για να κάνει την επέμβαση μόνος του, με βοηθούς έναν μετεωρολόγο και έναν οδηγό της βάσης.

Ο οδηγός ξάπλωσε με προσοχή τον Ρογκόζοφ που σφάδαζε, στο χειρουργικό κρεβάτι, άναψε τους προβολείς και στη συνέχεια κράτησε ένα μεγάλο καθρέπτη από πάνω του, προκειμένου να βλέπει.

Χρησιμοποιώντας διάλυμα 0,5% νοβοκαΐνης έκανε τοπική αναισθησία και άνοιξε μία τομή 10 εκατοστών.

Με δυσκολία διατηρούσε τις αισθήσεις του, στην επέμβαση που διήρκησε συνολικά 3,5 ώρες.

Όταν έφτασε στο επίμαχο σημείο καθοδήγησε τους βοηθούς του και τους είπε τί πρέπει να κάνουν, πώς να του χορηγήσουν αντιβιοτικά και πώς να καθαρίσουν την περιοχή με αντισηπτικά.

Ο Ρογκόζοφ έραψε μόνος του τελικά το εγχειρισμένο σημείο και αμέσως μετά αποκοιμήθηκε.

Την επόμενη μέρα ο πυρετός είχε ήδη πέσει, ενώ μέσα στην εβδομάδα μπορούσε να περπατάει.

Μόλις 15 μέρες μετά είχε αναλάβει πάλι κανονικά τα καθήκοντά του.

Δεν έφυγε από τη βάση, παρά μόνο όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του, ενώ τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Ερυθρού Λάβαρου, το οποίο διδόταν σε επιφανείς επιστήμονες.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 σε ηλικία 66 ετών ο Ρογκόζοβ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Από το 1986 και για 14 χρόνια ήταν ο επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Αγίας Πετρούπολης με ειδίκευση στον πνεύμονα και τη φυματίωση.

Πηγή: onmed.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια