Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε τον ακριβέστερο μέχρι τώρα οπτικό προσομοιωτή της εξέλιξης του σύμπαντος. Η οπτική απεικόνιση παρουσιάζει την εξέλιξη του σύμπαντος από τα πρώτα στάδιά του, με τους πρώτους γαλαξίες να δημιουργούνται γύρω από συστάδες σκοτεινής ύλης, μέχρι τη σημερινή του μορφή. Το τελικό σύμπαν του προσομοιωτή μοιάζει εκπληκτικά με το πραγματικό.

Στο βίντεο βλέπουμε το σύμπαν σε έκταση 10 Mpc (32 εκ. έτη φωτός). Στην αρχή υπάρχουν μόνο διακλαδώσεις σκοτεινής ύλης, σαν ένα τεράστιο κοσμικό «δέντρο». Με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, η σκοτεινή ύλη συγκεντρώνεται σε συστάδες, οι οποίες γεννούν ορατή ύλη και μετά τους πρώτους γαλαξίες.

Παρατηρείται όμως μία κατακλυσμική περίοδος, με εκρήξεις τεραστίων διαστάσεων, πριν το σύμπαν καταλήξει στη σημερινή του μορφή.

Είναι η πρώτη φορά που το σύμπαν έχει μοντελοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό τόσο αναλυτικά, ενώ ο προσομοιωτής θα αποτελέσει δοκιμαστική πλατφόρμα νέων θεωριών. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Nature.

Μία από τις κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες της δημιουργίας των γαλαξιών, ο Pr. Richard Ellis του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, περιέγραψε τον προσομοιωτή ως «εξαιρετικό».

«Τώρα μπορούμε να εξετάσουμε πώς δημιουργούνται οι γαλαξίες και τα αστέρια, και να τα συσχετίσουμε με την σκοτεινή ύλη», δήλωσε στο BBC.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Mark Vogelsberger, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αναφέρει πώς ο προσομοιωτής επαληθεύει πολλές από τις επικρατούσες θεωρίες για τη δημιουργία και εξέλιξη του σύμπαντος, και συγκεκριμένα τη θεωρία ότι το ορατό σύμπαν βασίζεται επάνω στην σκοτεινή ύλη.

κοσμολόγοι φτιάχνουν προσομοιώσεις του σύμπαντος για περισσότερα από 20 χρόνια. Εισάγουν σε αυτά στοιχεία για το πώς ήταν το σύμπαν λίγο μετά το Big Bang και ακολούθως ο υπολογιστής παρουσιάζει την εξέλιξη του σύμπαντος, ανάλογα με το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα μιά πολύ γενική προσέγγιση του σύμπαντος.

Αντίθετα, ο νέος προσομοιωτής, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσιάζει την ορατή ύλη να δημιουργείται από τη σκοτεινή, καταλήγει σε ένα σύμπαν πολύ μεγάλης ομοιότητας με το πραγματικό.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, απαιτήθηκε τεράστια επεξεργαστική ισχύς από υπερυπολογιστές, οι οποίοι χρειάστηκαν τρεις μήνες για να κάνουν όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς. Ένας απλός υπολογιστής θα χρειαζόταν 2,000 χρόνια για να κάνει την ίδια εργασία.

Τα παραπάνω νέα έρχονται μόλις δύο μήνες μετά από την ίσως «μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα» οπότε τηλεσκόπιο στον Νότιο Πόλο κατέγραψε ίχνη από τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος, αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.


Πηγή: insomnia.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια