Οι 5 αισθήσεις του ανθρώπου...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 7 Μαΐου 2014


Όλοι οι άνθρωποι έχουν 5 αισθήσεις και είναι όλες εξαιρετικά σημαντικές, καθώς μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κόσμο γύρω μας.

Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής για να βλέπουμε και να ακούμε αντίστοιχα. Η όσφρηση και η γεύση μας βοηθούν να απολαμβάνουμε καλό φαγητό, ενώ με την αίσθηση της αφής νιώθουμε πώς είναι τα πράγματα όταν τα αγγίζουμε.

Ας τις γνωρίσουμε αναλυτικά:

1. Όσφρηση: μικροί αισθητήρες στον οσφρητικό βολβό της μύτης στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να καταλάβουμε αν αυτό που μυρίζουμε π.χ. ένα τριαντάφυλλο έχει ευχάριστη μυρωδιά.

2. Όραση: το φως εισέρχεται αρχικά στο μάτι μέσα από την κόρη. Η εικόνα του αντικειμένου προβάλλεται αντεστραμμένη πάνω στον αμφιβληστροειδή, όμως ο εγκέφαλος την αντιστρέφει, έτσι ώστε να μπορούμε να τη δούμε σωστά.

3. Γεύση: τα μικροσκοπικά εξογκώματα πάνω στη γλώσσα ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Διαφορετικές περιοχές της γλώσσας ανιχνεύουν τη γλυκιά, την ξινή, την αλμυρή και την πικρή γεύση.

4. Ακοή: τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στον αέρα για να φτάσουν στα αυτιά μας. Η ένταση του ήχου μετριέται με τη μονάδα ντεσιμπέλ, ενώ εάν ακούμε ένα δυνατό ήχο για πολλή ώρα μπορεί να βλάψουμε την ακοή μας.

5. Αφή: όταν αγγίζουμε κάτι, υποδεκτικά κύτταρα κάτω από το δέρμα μας στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήριων νεύρων. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα και μας κάνει να αντιδρούμε ανάλογα με αυτό που αγγίζουμε.

Μερικά ζώα έχουν περισσότερες αισθήσεις, όπως τα ψάρια και κυρίως οι καρχαρίες, ενώ υπάρχουν οργανισμοί (π.χ. τα φυτά) που δεν φαίνεται να έχουν καθόλου αισθήσεις.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις αισθήσεις με τα συναισθήματα. Οι πρώτες είναι ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ οι άλλες δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Πηγή: infokids.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια