Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για την υγεία, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακίνδυνοι.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "British Medical Journal" διαχωρίζει τον μύθο από την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και συνηθισμένες ιατρικές συμβουλές.

Πολλοί από τους παρακάτω μύθους έχουν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια.

1. Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Ο μύθος αυτός ξεκίνησε να διαδίδεται από το 1945. Η αρχική οδηγία ήταν να καταναλώνουμε «ποσότητα υγρών που αντιστοιχεί σε 2,5 περίπου λίτρα την ημέρα». Μερικά χρόνια μετά, ορισμένοι παρερμήνευσαν τα «υγρά» ως «νερό». Οι ποσότητες αυτές όμως μπορεί να προέρχονται από τα φρούτα, τα λαχανικά ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.

2. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας

Ο μύθος αυτός «επιμένει» για περισσότερο από έναν αιώνα, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των νευροεπιστημών. Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή του εγκεφάλου που να παραμένει ανενεργή. Αντιθέτως, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σε κάθε νευρώνα και κάθε κύτταρο του εγκεφάλου.

3. Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση

Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό προκαλεί μόνιμες βλάβες στα μάτια. Μπορεί τα μάτια να κουραστούν πιο γρήγορα και να αντιμετωπίσουμε δυσκολία συγκέντρωσης όταν δεν υπάρχει αρκετό φως, όμως η όραση επανέρχεται μετά από ξεκούραση.

4. Η γαλοπούλα φέρνει νύστα

Υπάρχει ένα συστατικό στο κρέας της γαλοπούλας (τρυπτοφάνη) που διευκολύνει πράγματι τον ύπνο. Ωστόσο, οι ποσότητες σε αυτόν τον τύπο κρέατος δεν είναι περισσότερες από αυτές που υπάρχουν στο κοτόπουλο ή το μοσχάρι. Μάλιστα, άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το τυρί, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες τρυπτοφάνης ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τη γαλοπούλα.

5. Όταν ξυρίζουμε τις τρίχες αναπτύσσονται πιο γρήγορα και είναι πιο τραχιές

Σχετικές δοκιμές που πραγματοποιούνται από το 1928 δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το ξύρισμα δεν επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης ή την εμφάνιση της τρίχας. Η νέα τρίχα που φυτρώνει μετά το ξύρισμα δεν έχει ακόμη εκτεθεί στο φως και τη φθορά, γι’ αυτό και μοιάζει να είναι πιο σκούρα σε χρώμα και πιο τραχιά από τις μακρύτερες τρίχες.

Πηγή: onmed.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια