Τα 5 ανησυχητικά σημάδια που «κρύβονται» στα ούρα...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 12 Απριλίου 2014


Μία από τις βασικές λειτουργίες που επιτελούν τα νεφρά μας είναι να φιλτράρουν τις τοξίνες και άλλα βλαβερά υπολείμματα. Όταν αυτά απομακρύνονται από το σώμα, καταλήγουν φυσικά στα ούρα.

Έτσι, το χρώμα, η συχνότητα ενούρησης και η μυρωδιά μπορούν να μας βοηθήσουν να «ανιχνεύσουμε» ένα πιθανό πρόβλημα υγείας.

Δείτε ποιά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

1. Διαφάνεια: 

Το χρώμα των ούρων μπορεί να υποδείξει αν υπάρχει σημαντική αφυδάτωση στο σώμα. Εάν τα ούρα είναι εντελώς διάφανα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σκούρο κίτρινο χρώμα όμως αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά), καθώς επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συσσωρεύονται στα νεφρά και το ουροποιητικό.

2. Χρώμα και οσμές: 

Οποιαδήποτε απόχρωση εκτός του κίτρινου προμηνύει κίνδυνο. Εάν οι αλλαγές στο χρώμα συμπίπτουν με πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή (π.χ. νέα δίαιτα) ίσως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όμως ενδείξεις όπως το αίμα και η έντονη μυρωδιά είναι εξαιρετικά ανησυχητικές (εξαιρούνται φυσικά το χρώμα [κόκκινο] και η μυρωδιά [μεθυλμερκαπτάνης] των ούρων λόγω της κατανάλωσης παντζαριών και σπαραγγιών, αντίστοιχα).

3. Σημάδια βλάβης στα νεφρά: 

Η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα αποτελεί πρώιμο σημάδι της νεφροπάθειας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη. Τα ούρα στα οποία υπάρχει συσσώρευση πρωτεϊνών συνήθως αφρίζουν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν βρίσκεστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νεφροπάθεια (άνω των 60, με διαβήτη, υπέρταση ή οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας).

4. Ενδείξεις για διαβήτη: 

Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα και ο οργανισμός δεν μπορεί να την επεξεργαστεί αποτελεσματικά, τα νεφρά καταπονούνται για να την απομακρύνουν. Στην περίπτωση αυτή, τα ούρα έχουν μια χαρακτηριστική, «γλυκιά» μυρωδιά.

5. Σημάδια λοίμωξης: 

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται όταν παθογόνα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό και αρχίζουν να αναπαράγονται. Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν στα νεφρά και να προκαλέσουν σοβαρότερες λοιμώξεις. Τα βασικότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η επιτακτική ανάγκη για ενούρηση, το κάψιμο, τα θολά ούρα και η μυρωδιά αμμωνίας στα ούρα.

Πηγή: onmed.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια