Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να περνάμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση και δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας με βρώμικα χέρια.

Δείτε τί μπορεί να σας στείλει επειγόντως στον οφθαλμίατρο ή το νοσοκομείο!

1. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η πίεση που ασκούμε κάθε φορά που τρίβουμε τα μάτια μας μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε βλάβες των νεύρων και αλλοίωση της όρασης. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ανάλογα με την ευαισθησία των ματιών και τη δύναμη που ασκούμε, μπορεί να προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μόνιμη τύφλωση.

2. Σκίσιμο στον κερατοειδή

Ο κερατοειδής είναι ένα λεπτό στρώμα που καλύπτει εξωτερικά το μάτι. Όταν παρουσιάζει οίδημα, το έντονο τρίψιμο του ματιού μπορεί να προκαλέσει ρωγμή. Το οίδημα στον κερατοειδή οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου, κυρίως όταν ξυπνάμε το πρωί και όταν αφαιρούμε τους φακούς επαφής μετά από πολλές ώρες χρήσης. Το σκίσιμο στον κερατοειδή είναι εξαιρετικά επίπονο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση.

3. Τρύπα στον βολβό

Προκαλείται όταν ένα αιχμηρό αντικείμενο μπαίνει με δύναμη στο μάτι. Το τραύμα μπορεί να οφείλεται σε ένα λεπτό κλαδί ή οποιοδήποτε αντικείμενο με μυτερή άκρη. Περίπου το 34% αυτών των τραυμάτων απαιτεί αφαίρεση του βολβού, σύμφωνα με έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ.

4. Έλκος στο μάτι

Εάν κολυμπάτε φορώντας φακούς επαφής ή αποθηκεύετε τους φακούς σε νερό, τους αφήνετε εκτεθειμένους σε επικίνδυνα μικρόβια. Μερικοί μικροοργανισμοί που ζουν στο νερό (π.χ. ακανθοαμοιβάδα) μπορεί να προκαλέσουν έλκος στον κερατοειδή ή σοβαρή απώλεια όρασης.

5. Κάψιμο

Το υδροφθορικό οξύ είναι αρκετά ισχυρό ώστε να διαβρώσει το γυαλί. Υπάρχει σε προϊόντα που καθαρίζουν τη σκουριά.

6. Εκτόπιση λοβού

Σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα σας πεταχτούν τα μάτια έξω! Οφείλεται σε ισχυρό τραύμα (π.χ. τροχαίο). Αντιμετωπίζεται εύκολα αν η επίσκεψη στα επείγοντα γίνει άμεσα.

Πηγή: onmed.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια