Πώς θα γίνετε καλύτεροι στην απομνημόνευση...

Posted by Clopy Paste 15 Φεβρουαρίου 2014


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μαθαίνουν οι ηθοποιοί τους ρόλους τους; Πώς καταφέρνουν να απομνημονεύουν ολόκληρες σελίδες, ατελείωτους διαλόγους και να ανεβαίνουν κάθε βράδυ στη σκηνή του θεάτρου και να τα λένε… «νεράκι»;

Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο κολέγιο Elmhurst στο Ιλινόις των ΗΠΑ, Helga Noice, αφιέρωσε περισσότερα από 20 χρόνια ερευνών για να δώσει μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Τα συμπεράσματά της ίσως φανούν χρήσιμα - όχι μόνο στους ηθοποιούς που ήδη ξέρουν καλά πώς να το κάνουν - σε όσους χρειάζεται να απομνημονεύσουν κάτι.

Η πρώτη και πιο συναρπαστική ανακάλυψη της Noice είναι, όπως γράφει η Annie Murphy Paul στο creativitypost.com, ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν απομνημονεύουν τα λόγια τους, με την έννοια που καταλαβαίνουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Αντίθετα, ξεκινούν διαβάζοντας το σενάριο ξανά και ξανά, αναζητώντας να βρουν αυτό που καλείται «διαγώνια γραμμή» - η αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί από το ένα γεγονός στο άλλο μέσα στο έργο. «Αναζητούν σχεδόν σε κάθε πρόταση κάποιο στοιχείο που συνδέεται με τους χαρακτήρες, τις καταστάσεις ή τις σχέσεις που δημιουργούνται» εξηγεί η Noice, σχολιάζοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί με τους οποίους έχει μιλήσει η ίδια όλο αυτό το διάστημα.

Αναζητούν να βρουν τις προθέσεις κάθε χαρακτήρα σε ένα έργο: γιατί κάνουν αυτό που κάνουν και ειδικά, γιατί λένε αυτό που λένε.

Οι ηθοποιοί μελετούν αυστηρά κάθε διάλογο, γιατί κάθε μία λέξη προσφέρει κάποιο στοιχείο/υπαινιγμό για τα κίνητρα και τις επιθυμίες του ομιλητή.

Καθώς αφιερώνουν τόσο μεγάλη προσοχή σε αυτή τη διαδικασία, καταφέρνουν και να απομνημονεύουν τα λόγια τους, προσθέτει η ίδια. «Σε καμία περίπτωση οι ηθοποιοί δεν προσπαθούν να απομνημονεύσουν τα λόγια τους απ’ ευθείας. Αντίθετα, προσπαθούν να κατανοήσουν, γιατί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις για να εκφράσει αυτό που σκέφτεται».

Μία ακόμη τεχνική που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί για να θυμούνται τους ρόλους τους είναι η εξής: οι λέξεις πολλές φορές συνδέονται με συγκεκριμένες δράσεις επάνω στη σκηνή.

Στις πρόβες μελετώνται πολύ προσεκτικά οι κινήσεις των πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα τα λόγια τους να ταιριάζουν με τις ίδιες φυσικές κινήσεις, δημιουργώντας ένα είδος σωματικής μνημονικής συσκευής.

Η Noice παρατήρησε, ότι αρκετούς μήνες μετά την τελευταία παράσταση κάθε έργου, οι ηθοποιοί θυμόντουσαν ολόκληρους διαλόγους που είχαν συνδεθεί με κάποια κίνηση επάνω στη σκηνή καλύτερα από τμήματα διαλόγων, που έλεγαν ενώ παρέμεναν σταθεροί σε ένα σημείο.

«Αυτά πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα: το τί λες με το τί κινήσεις κάνεις όταν το λες» της είχε πει ένας ηθοποιός. «Το ένα τρέφει το άλλο και καταφέρνεις να πεις τα λόγια σου, συγχρονίζοντας τον λόγο με την κίνηση».

Επιπλέον, τα συναισθήματα που πρέπει να βγάλουν οι ηθοποιοί ενώ υποδύονται έναν ρόλο, βοηθούν στην αποτύπωση των λέξεων στη μνήμη τους.

Η ηθοποιία δεν είναι μια ξερή απαγγελία, αλλά μια επίκληση πραγματικών συναισθημάτων, τα οποία όταν βγαίνουν επάνω στη σκηνή είναι δύσκολο να αποχωριστούν από τα λόγια που τα συνοδεύουν.

Παρά το γεγονός, ότι οι αρχές/κανόνες αυτοί μετρήθηκαν με τη βοήθεια επαγγελματιών ηθοποιών και όχι γνωστικών ψυχολόγων, και οι τρεις - βαθιά επεξεργασία, φυσική κίνηση και συναισθηματικοί συνειρμοί - βρίσκουν ανταπόκριση στην επιστημονική βιβλιογραφία που υπάρχει σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να μάθετε κάτι «απ’ έξω», προσπαθήστε να θυμηθείτε αυτούς τους «κανόνες». Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να ανακαλύψετε το «γιατί» και να συνδέσετε τις λέξεις με κινήσεις του σώματός σας και συναισθήματα.

Μάλλον αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι το… χειροκρότημα!

Πηγή: newsbeast.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια