Το έθιμο του ποδαρικού...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 1 Ιανουαρίου 2014


Ποιός θα σας κάνει ποδαρικό; Σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να είναι ένας καλότυχος άνθρωπος που συμπαθείτε!

Τί λέει η παράδοση; Aυτός που κάνει το ποδαρικό πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσει το κουδούνι ή την πόρτα και όχι να ανοίξει με δικά του κλειδιά. Παλιότερα θεωρούταν απαραίτητο όποιος κάνει ποδαρικό να κρατά ένα ρόδι (το οποίο σπάει). Αν τα άτομα που έκαναν το ποδαρικό ήταν περισσότερα από ένα, τότε θα έπρεπε να έχουν ένα μόνο ρόδι, το οποίο θα αγγίζουν όλοι μαζί με το δεξί τους χέρι. Μάλιστα όταν σπάνε το ρόδι το έθιμο λέει πως πρέπει να πουν «Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόση υγεία, ευτυχία και χαρά να έχει το σπίτι μας και τόσα χρήματα η τσέπη μας όλη τη χρονιά»!

Φυσικά, όποιος κάνει ποδαρικό μπαίνει στο σπίτι με το δεξί πόδι. Σε κάποιες περιοχές τον βάζουν να πατήσει με αυτό ένα σίδερο, για να είναι όλοι σιδερένιοι, υγιείς μέσα στο σπίτι.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας κοιτούν τις ρώγες που έχουν βγει από το σπασμένο ρόδι και τις ερμηνεύουν αναλόγως. Όσο πιο γερές και κόκκινες είναι, τόσο πιο ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος για το σπιτικό.

Αμέσως πρέπει να προσφέρετε κεράσματα (παλιότερα έδιναν γλυκό του κουταλιού), ενώ αν επιλέξετε παιδί για το ποδαρικό, δώστε του ένα χρηματικό ποσό, όπως στα κάλαντα!

Και του χρόνου!

Πηγή: akous.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια